5 sätt att publicera video via Twitter

Det finns en mängd olika tjänster på nätet för att publicera video hos Twitter. I dagsläget har nästan alla de stora sociala sajterna (Facebook mf.) funktionalitet som låter användaren dela med sig av innehållet hos Twitter. Man kan ju förstå varför twitter växer så det knakar när så många sajter erbjuder möjligheten att direkt dela informationen med Twitter.Nu börjar det “ploppa” upp fler och fler tjänster för videouppladdning till Twitter och därför passa jag på att belysa några av dessa tjänster. En del av dem har till och med stöd för att ladda upp både foto och video, direkt från din webbkamera.

1. Twitvid

Om TwitPic är den mest populära tjänsten för att twittra om sina foton, så vill nog TwitVid förmodligen bli motsvarigheten när det gäller uppladdning av filmer. Den nya videodelningstjänsten låter dig ladda upp bilder via webben, email och direkt från din webbkamera.

Sidan är väldigt enkel att använda. Logga in med dina uppgifter för Twitter och välj sedan en videofil som du vill ladda upp (upp till 1GB storlek eller 20 minuters speltid), fyll i 117 tecken eller färre och klicka sedan på tweet-knappen. Det är allt som krävs.

När din video är uppladdad så visar TwitVid alla tweets som är gjorda för just din video. Dessa visas dessutom direkt på TwitVids egen sida, något som t.ex TwitPic inte har stöd för. Det går även att använda “retweet”, “share”, “like” och “reply” på de videoklipp som finns tillgängliga.


2. Twiddeo

Twiddeo är ytterligare ett alternativ för dig som vill publicera dina videoklipp genom Twitters nätverk. På samma sätt som med TwitVid kan man här ladda upp filmklipp genom webbtjänstens gränssnitt, via mail eller direkt från din webbkamera.

Webbplatsen är rätt sparsam i sitt grafiska utseende och är man en person som väljer bok efter omslag så hamnar nog Twiddeo tyvärr långt ner på “inköpslistan” av den anledningen. Även om layouten är sparsam går det att kommentera videoklipp, kopiera kodsnutt för “embed” i egen webbplats + att man kan se vilka andra videoklipp en användare har laddat upp.

Som Firefoxanvändare finns det dessutom ett speciellt Greasemonkey script som gör det möjligt att se Twiddeos videoklipp direkt från din Twittersida, vilket är rätt coolt.


3. Twitc

Twitc är en ny foto-, video- och fildelningstjänst för sociala nätverkare. Här kan man ladda upp, hantera, organisera, söka och ladda ner över 180 filtyper. Förutom dina egna videoklipp på datorn går det även att hämta in film från andra tredjepartssidor liknande Youtube, Hulu, Yahoo Video, Spike, Jumpcut och LiveLeak.

Till skillnad från andra liknande tjänster kan man här ladda upp flera filer samtidigt. Genom att skriva in adressen till ett youtubeklipp kan man även importera dessa filmer.

För att publicera en video (och andra filer) via Twitc krävs det lite förberedelse. Först måste man skapa och namnge album (liknande foldrar i datorn). Därefter kan man vid uppladdning välja vilket album som filen ska tillhöra. När uppladdningen är klar besöker du ditt album och väljer den/de filer du vill publicera i ditt Twitterflöde.

Twitc är kanske inte det enklaste sättet att publicera filmer på, men det följer med lite extra funktioner som gör att det kan vara värt att testas. Förutom att man även kan uppdatera sin Twitterstatus direkt från webbplatsen (utan att behöva ladda upp en bild eller video) kan man söka, kommentera, skapa favoriter och kolla på det högst rankade filerna.


4.twitLENS

twitLENS. Ännu en multifunktionssajt som både hanterar video- och bilddelning via Twitter. Tjänsten, som i skrivandets stund är en BETA-version, tillåter dig att ladda upp flera filer samtidigt. Videoklipp får vara 50MB stora och det går även att ladda upp direkt via mobilen. Har man inget Twitterkonto går det bra att ladda upp filer helt anonymt.

Något som är extra coolt med twitLENS är att de är den enda av dessa tjänster som använder säker inloggning till Twitter via OAuth (Fungerar på liknande sätt som när man tillåter apps i Facebook att bli tillgängliga för sitt konto). Dessutom kan man på ett enkelt sätt “tagga” personer som finns med i film och videoklipp med deras twitternamn. De som taggas i ett foto eller filmklipp får automatiskt en tweet från dig (bra att tänka på) som berättar att de finns med i ditt filmklipp hos twitLENS.


5.Tweetube

Från början var Tweetube ett sätt att dela YouTube videos. Senare expanderade funktionaliteten till att bli en stand-alone klient för Mac där man direkt kunde skapa videoklipp via sin webbkamera som sedan delades med Twitter. Tweetube står för lagringen av videofilmerna och låter även användare få skriva kommentarer, se de senaste uppladdade klippen. Det går nu även att dela med sig av bilder (uppladdning av flera bilder samtidigt är möjligt).

Även om webbplatsen är snygg och möjliggör många olika sätt att dela informationen på så kan man fortfarande bara “ladda upp” videoklipp via inmatning av YouTube länkning (länkar direkt till filmer på YouTube) eller direkt via sin webbkamera, som dessutom är begränsad till 25 sekunders längd.

Följ mig gärna på twitter för mer intressanta artiklar @bendayan

  • Art Director

Jag är Art Director med total fokus på online media vilket i sig innebär stor fokus på interaktion och gränssnitt. Ett intuitivt, interaktivt och snyggt gränssnitt på ett system, en applikation eller en webbsida är ofta helt avgörande för dess framgång. Oavsett vad ditt företag sysslar med så värderas det utifrån hur det presenteras, idag mer än någonsin kanske. Om inte formen ger rätt intryck eller lockar till vidare läsning letar besökare på webben vidare efter någon annan som levererar just detta.

Artikeln har 1 kommentarer

  1. Dr_Svenne Svara

    Twiddeo suger som bara den. Visst man kan ladda upp videos men man kan ej ta bort dem om man skulle vilja det….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *