Ett hållbart internet

Det som vi utvecklare bygger existerar inte i den fysiska verkligen, när elektriciteten försvinner så försvinner även det vi skapat, vår bransch är helt uppbyggt och beroende av elektricitet, som vi i de flesta fall får från fossila bränslen vilket är en ohållbar energikälla. Vi som utvecklare kanske inte kan gå ut och bygga solenergi paneler eller ett vindkraftverk men vi behöver definitivt lyfta konversationen om hur vår bransch kan bli mer hållbar och hur vi bättre kan implementera ett miljötänkande i vår utveckling och design.

De flesta branscher runt om i världen försöker att minska sitt koldioxidutsläpp – byggbranschen, transportbranschen, flygindustrin och Telecom för att nämna några, men internetanvändningens koldioxidutsläpp tillåts öka okontrollerat. Internet står för hela 830 miljoner ton koldioxid årligen, det är mer än hela flygindustrin och detta väntas dubbleras till 2020.

Självklart har vi utvecklare mycket med problemet att göra, det är vi som bygger systemen, webbplatserna, apparna och övriga internet tjänster som är mycket enegikrävande att ladda ned, vilket leder till ökade kilowatt timmar. Men vi bygger och utvecklar efter kundens specifikationer och slutanvändarens förväntningar och krav, så egentligen är vi alla mer eller mindre delaktiga i problemet.

I dag är en webbsida i snitt 1.4MB vilket är 15 gånger större än för 10 år sedan, den beror framförallt på bilder. En bildväxlare till exempel kräver flera bilder av en hög upplösning (minst 1MB) samt javascript (225kB) för att driva karusellen, då är inte text och dela/gilla knappar med mera inräknat. Vi bygger stora överviktiga webbplatser som kräver oerhörda mängder med energi att ladda ned.

Vi tycks dock inte relatera vårt bruk av internet med global uppvärmning, nedan följer några siffror från Social Enterprise Times:

  • 3 600 foton delas på instagram varje minut, varje dag
  • 48 timmar video laddas upp på YouTube varje minut, varje dag
  • 684 478 stycken delningar sker på Facebook varje minut, varje dag

Vad kan man göra för att förbättra situationen?

Storlek räknas
Beräkna storleken på sidorna, laddningen av sidan skall helst understiga 2 sekunder, att skala ned vikten på sidorna gör skillnad.

Innehåll & Design
Bilder, dela/gilla knappar, bildväxlare, video och gallerier är stora energitjuvar. Välj en bild som representerar det du vill förmedla innehållsmässig istället för ett galleri, video eller bildväxlare. Om du inte kan klara dig med färre bilder, se då till att bilderna är optimerade och sparade på rätt sätt. Bilder som är responsivt optimerade för mobiltbruk skulle dra ned koldioxidutsläppen från vår bransch med hela 72%. Vid användning av ikoner bör man använda sig av energisnåla  ikoner som finns i form av  web icon fonts, CSS ikoner eller så kallade sprite ikoner, på det viset slipper webbläsaren att ladda ned bilder. Värt att tänka på eller hur?

Kodning
Som utvecklare kan vi göra våra script mindre och mer kompakta, lägga ihop filer för snabbare laddning samt att sätta optimala cachetider.

Men innan du ens överväger ovanstående bör du välja en värd som använder sig av miljövänlig och förnyelsebar energi. Vi på Skapa använder Tripnet som driftpartner och kan därmed erbjuda en miljövänlig värd för våra kunder. Tripnet ligger verkligen i framkant med sitt miljötänkande och har investerat i ett vindkraftverk som nu är under byggnation, det kommer att leverera el till Tripnet om några månader. Då kan de stoltsera med miljövänlig elektricitet i sina datorhallar.

Vi kan alla dra ett strå till stacken, och i det här fallet vinner faktiskt alla – snabbare webbplatser, bättre responsivitet och en optimerad innehållsstrategi.

  • Front End Utvecklare

Sara Orre arbetade hos Skapa som front end utvecklare en tid, hon har nu slutat hos oss men hennes artiklar finns fortfarande kvar att läsa på vår sajt. Vill du komma i kontakt med någon på Skapa klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *