WordPress för nybörjare

WordPress cirkulerar i många forum och har gjort så ett bra tag. Inte minst under eventet Webcoast i våras utgjorde WordPress ett ämne som kom att hamna i fokus och drog många åhörare. Men vad är då WordPress och varför ska man använda det?

På Skapa har vi länge arbetat med att utveckla företagssajter i CMS:et WordPress och för oss står fördelarna solklara då vi även bygger sajter i andra system. Dessvärre är det fortfarande många som inte känner till WordPress, vad det är för något och som därmed inte heller kan dra fördel av dess otroliga funktion.

Jag satte mig en stund med vårt WP-proffs Pierre för att få hans syn på det hela och på varför just WordPress har kommit att bli en favorit hos oss på Skapa. Häng med!

Tjena Pierre! Sugen att prata WordPress förstår jag, så jag drar igång direkt. Vad är WordPress?

WordPress är ett bloggverktyg, som har blivit ett av världens mest populära CMS.

CMS står för Content Management System. Ett CMS är kort och gott ett program du använder dig av för att kunna ändra, lägga till och ta bort innehåll på din hemsida, utan att gå in i koden och krångla.

Med ett bra CMS kan i stort sett “vem som helst” administrera och underhålla innehållet på en sajt.

Vad gör WordPress till en favorit hos många tror du?

En stor fördel är naturligtvis att WordPress har ett såpass enkelt och användarvänligt gränssnitt, vilket som sagt möjliggör för gemene man att använda det.

Sen är WordPress uppbyggt på principen ”Pages” och ”Posts” – det vill säga statiska sidor respektive artiklar i ett flöde. Använt på rätt sätt ger detta möjlighet till att lyfta fram viktiga statiska delar av företaget, t.ex. vilka tjänster man erbjuder eller kontaktinfo. Samtidigt kan man via artikelflödet hålla sidan ständigt uppdaterad med nytt och fräscht material.

Sen kan man även ladda ner diverse plug-ins med specifika funktioner, t.ex. för att nå en högre Google-optimering eller möjliggöra e-handel på sajten. Dessa tilläggsmoduler gör WordPress till ett mycket attraktivt verktyg för dig som driver en verksamhet. Du kan skräddarsy din WordPress-sajt utefter de önskemål och krav som just din affär och bransch ställer.

Dessa faktorer är bara några bland många som gör WordPress till ett otroligt effektivt och smidigt verktyg att arbeta med.

Företag överlag är fortfarande lite rädda att uppfattas som oseriösa och väljer ibland därför bort WordPress, som ju i grund och botten är baserat på en bloggplattform. Vad säger du om det?

Onödigt! WordPress är förvisso en bloggplattform från början, men har utvecklats till så mycket mer. Tittar man på sajterna som vi på Skapa har byggt i WordPress under åren, finns det inget typiskt “bloggigt” med dem (om inte det var det uttalade syftet). Det är ingen som drar paralleller till Blondin-Bella när de besöker till exempel Avinodes hemsida.

WordPress är ett utmärkt sätt att skapa riktigt bra företagssajter, där de anställda själva kan vara med och styra innehållet utan större ansträngning eller yttre inblandning. Kanske kan man därmed också säga att en WordPress-sajt många gånger blir mer ärlig?

Två sajter som Skapa har byggt i WordPress, för Avinode respektive Agenturföretagen.

Hade du ingen aning om vad WordPress är innan du läste det här och vill veta mer? Kanske är du fortfarande inte riktigt med på noterna? Dra iväg ett mail eller slå en signal till Pierre på pierre.bendayan@skapa.se / 031 30 111 54 så kan han berätta mer!

  • Webbredaktör

Caisa Lintunen arbetade hos Skapa som webbredaktör en tid, hon har nu slutat hos oss men hennes artiklar finns fortfarande kvar att läsa på vår sajt. Vill du komma i kontakt med någon på Skapa klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *