Varför skall man uppdatera WordPress?

Ni har säkert sätt den lilla notisen när ni loggar på er WordPress sajt som uppmanar er att uppdatera till den senaste versionen av WordPress. Känns hyfsat lätt att ignorera notisen och strunta i att uppdatera WordPress, men det är faktiskt viktigt att uppdatera och underhålla systemet. I den här artikeln tänker jag förklara varför.

Som vilken annan mjukvara som helst så behöver även WordPress uppdateras och underhållas för att fungera på ett bra och säkert sätt. WordPress är en så kallat “open source” mjukvara, vilket innebär att det är gratis att använda. Det är gratis att använda eftersom utvecklare frivilligt bidrar till att utveckla mjukvaran, upptäcka sårbarheter och förbättra systemet, därav kommer det ganska många uppdatering per år eftersom man löser problem och utvecklar allteftersom.

Att hålla WordPress uppdaterat är viktigt, att ignorera uppdateringarna är att stoppa huvudet i sanden och det är ingen vidare strategi att ha, de kan leda till större problem för dig och din sajt i framtiden. Ju längre du låter det gå mellan uppdateringarna, ju större steg måste du ta och däremellan kan saker och ting ha förändrats så mycket att din version inte längre är kompatibel och slutar att fungera.

De främsta orsakerna till att du skall hålla WordPress uppdaterat:

Säkerhet

Säkerhetsaspekten är en mycket viktig del av varför du skall uppdatera. Nya uppdateringar kan innehålla nya säkerhetsfixar som stoppar hackers från att komma åt din sajt, där de kan installera virus, injicera kod som förstör på sajt eller hämta ut information som du troligtvis inte vill dela med dig av (typ lösenord…). Inte nog med att en sådan attack kan förstöra din sajt, du kan tappa dina kära Google resultat och rankning, i värsta fall kan du förlora kontrollen över din sajt och dess innehåll. Det har funnits ett fåtal virus som till och med kunnat ta över servern som hostar sajten och tagit den ur bruk…det kan faktiskt sluta riktigt illa ibland.

Bug fixar

Nya uppdateringar innehåller bug fixar. Om du märker att din sajt inte fungerar som det är tänkt eller att något plötsligt slutat fungera som det gjorde tidigare kan det vara en bug, då behöver du oftast uppdatera WordPress för att lösa problemet. En del WordPress funktioner tas ibland ur bruk efter en tid, därav kan du förlora funktionalitet på din sajt om du inte underhåller koden på baksidan.

Nya verktyg

Uppdateringarna innehåller ofta nya verktyg eller förbättrade versioner av verktyg som kommer med mjukvaran. Dessa verktyg gör det lättare för dig att arbeta i WordPress, till exempel med redigering av sidor, inlägg eller media.

Att tänka på innan du trycker på knappen!

Innan man gör en uppdatering är det bra (…läs – smart) att ta en back-up av alla filer, innehåll och databasen som är kopplad till din sajt. Då har du en version sparad av din webbplats som fungerar om någonting skulle gå fel vid uppdateringen.

Det är inte bara viktigt att uppdatera själva WordPress mjukvaran utan också de plugins som du använder dig av. Ouppdaterade plugins är minst lika sårbara för attacker och säkerhetshål som en ouppdaterad mjukvara.

När en ny version av WordPress eller ett plugin lanseras medföljer oftast en lista på vad man fixat i den nya versionen, på så sätt får man med sig vad som gjorts i den nya versionen och vilka säkerhetshål som tätats till. Eftersom alla kan ta del av den informationen, så innebär det också att hackare får reda på hur de kan använda säkerhetshålen samt hur de på ett enkelt sätt kan ta sig in på sajter med de äldre versioner installerade. Så igen, en en uppdatering av WordPress och dina plugins är en bra och billig försäkring på ett säkert CMS och system.

  • Front End Utvecklare

Sara Orre arbetade hos Skapa som front end utvecklare en tid, hon har nu slutat hos oss men hennes artiklar finns fortfarande kvar att läsa på vår sajt. Vill du komma i kontakt med någon på Skapa klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *