Sju innovativa uppfinningar som förbättrade världen 2014

Varje år kommer det en uppsjö av nya appar och gadgets som gör våra liv lite enklare, snabbare och smartare. Det i sig är ju fantastiskt, men det finns också appar och teknologi som förändrar människors liv fundamentalt, på en globalnivå.

Så här, de sista skälvande veckorna på 2014 vill jag lyfta fram sju stycken innovativa uppfinningar som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

1. ReSound LiNX hörapparat

BILD: RESOUND LINX

ReSound LiNX är en hörapparat som är kopplad till iPhone eller iPad genom Bluetooth. Hörapparaten lanserades på marknaden i februari i år och gör det möjligt för användaren att på ett diskret sätt ställa in ljudnivå beroende på miljön man vistas i. Via sin telefon eller surfplatta kan man spara sina personliga inställningar för till exempel gymmet, caféet eller arbetsplatsen.

Det finns även ett inbyggt Tinnitus terapiprogram som hjälper den som lider att Tinnitus att koncentrera sig eller få lindring genom musik eller annat ljud. Så enkelt, smart och användbart som förändrar liv!

2. Vodafones bärbara nätverk

BILD: VODAFONE FOUNDATION

I februari i år lanserade Vodafone Foundation deras nya uppfinning “Instant Network Mini”, som är ett litet bärbart nätverk som ryms i en ryggsäck. Nätverket väger endast 11kg (tidigare modeller vägde runt 90kg!) och kan tas med som handbagage på flyget.

Det tar endast cirka 10 minuter att sätta upp nätverket av icke-teknisk personal, nätverket tillåter upp till fem telefonsamtal samtidigt samt 1000-tals SMS. Extremt värdefullt för hjälporganisationer och dess personal på plats i katastrofområden där all infrastruktur är utslagen.

3. Foldscope

BILD: TED TALKS VIA MASHABLE

I mars lanserade Manu Prakash (ingenjör vid Stanford) sin uppfinning Foldscope. Foldscope är ett mikroskop gjord av papp med en lins som kan förstora objekt upp till 2000 dess storlek.

Jaha, vad är det med de kanske ni undrar? Det som är fantastiskt med det här mikroskopet är att det endast kostar 50 cent (cirka 3.50SEK), vilket innebär att forskare och organisationer i delar av världen där utrustning som mikroskop är väldigt dyrt nu har råd att köpa ett, vilket innebär att forskning kan fortsätta. Dessutom kan skolbarn ta med ett mikroskop ut på fältutflykter för att undersöka saker och ting, definitivt roligare att kolla på den svettiga ostmackan i mikroskåpet än att äta den!

4. Ögonundersökningar med hjälp av smarttelefoner

BILD: TONY KARUMBA/AFP/GETTY IMAGES VIA MASHABLE

Forskare på Stanford University har utvecklat en sensor som kan övervaka/kontrollera ögonsjukdomen Starr på ett smart sätt, den här uppfinningen har potentialen att reducera blindhet på globalnivå. Teknologin innehåller ett millimeter långt implantat som implementeras i ögat och sedan kopplas ihop med en smarttelefonen som sedan övervakar sjukdomen.

Den implementerade sensorn mäter trycket i innerögat, trycket ger information om Starren och i vilken fas den befinner sig. Den här typen av teknologi kommer bli mycket användbar för till exempel Läkare utan gränser, då de jobbar i miljöer där det kan vara svårt att ta prover och få dessa analyserade snabbt.

5. Renare kokkärl

BILD: ECOZOOM

Över 40% av jordens befolkning är beroende av fasta bränslen som till exempel ved, torv eller kol, speciellt i utvecklingsländer. Varje år dör över 4 miljoner människor till följd av hälsoproblem från inandning av föroreningar som kommer från den fasta bränsle röken, det är cirka 8% av den totala globala dödligheten.

EcoZoom är ett kokkärl/spis som reducerar rökutsläpp med upp till 70% och bränsleanvändningen med upp till 60%. Inte nog med att luften blir renare, de blir också en ekonomisk vinning för de som har det fattigast på den här planeten.

6. Nanopatch
Det Australienska företaget Vaxxas har tagit fram Nanopatch.

BILD: VAXXAS

Det är en lite bit Nanoteknik som kommer ersätta sprutor vid vaccinationer. Nanopatchen är lika stor som en tumnagel och innehåller tusentals vaccinstift som går in i huden. Nanopatchen sägs vara smärtfri och ett mer effektivt sätt att vaccinera än en sprutinjektion.

Den absoluta fördelen med Nanopatch är att man nu slipper hålla vaccin nedkylt vid frakt till olika regioner i utvecklingsländer, vilket tidigare varit ett problem då elektricitet inte alltid finns att tillgå, samt att personal slipper hantera sprutor vilket i sin tur minskar stickskador och smittspridning.

7. Solar Roadways

BILD: SOLAR ROADWAYS

Solar Roadways i Idaho, USA, gjorde rubriker efter att deras promotion video “Solar FREAKIN’ Roadways” blev viral tidigare i år. De använder sig av tempererat glas utrustat med solceller, som samlar solenergi som i sin tur genererar energi till att lysa upp vägar vid mörker eller värma upp vägar vid kyla.

Hittills har man byggt ett parkeringsområde i USA och en cykelväg i Amsterdam med den här tekniken. Men jag längtar redan tills man gå ut under vintern och slippa vara rädd för att halka på alla isfläckar!

  • Front End Utvecklare

Sara Orre arbetade hos Skapa som front end utvecklare en tid, hon har nu slutat hos oss men hennes artiklar finns fortfarande kvar att läsa på vår sajt. Vill du komma i kontakt med någon på Skapa klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *