För att skriva riktigt bra innehåll behöver du jobba både strategiskt och kreativt. Båda delarna är viktiga för att skapa texter som är lika mycket kärnfulla som härliga att läsa. Detta kräver självklart lite träning och som copywriter får jag en rejäl dos av det varje dag. Här är några av mina bästa knep för att hålla mig nyvässad och skriva bättre innehåll till alla möjliga sammanhang.

1. Läs så ofta du hinner

Ett säkert tips för att bli bättre på att skriva är att läsa, mycket. Läs allt som intresserar dig och försök variera vad du läser. Sluka allt från nyheter, bloggar och låttexter till skönlitteratur och poesi. Variationen ger dig nya perspektiv, en bredare repertoar av fraser och ord och massa kreativitet att använda för att utveckla ditt egna skrivande.

2. Skriv så ofta du hinner

Uppenbart ja, men för att bli bättre på något så måste en också träna på det. Skriv därför något varje dag. Det behöver inte vara långa texter varje gång men gör det till en vana att få ner ord på papper, telefonen eller datorn. Du kommer bli snabbare, rappare och mer kreativ allteftersom och vanan i sig gör att du får mer idéer till dig även när du inte skriver.  

3. Ha syftet med texten klart från början

Om du ska skriva en text till exempelvis din webbplats eller sociala medier, börja då med att formulera syftet innan du går loss på tangenterna. Ha sedan syftet med dig i bakhuvudet under hela skrivprocessen för att vara säker på att du behåller en röd tråd och låter läsaren landa i det du tänkt.

4. Välj detaljer med eftertanke

Väl valda detaljer kan skapa magi i en text. Men strössla inte med för många då det kan göra att texten upplevs som svårläst eller högtravande. Välj ut och jobba med ett par detaljer som verkligen förmedlar de känslor du vill att läsaren ska ta med sig och minnas.

5. Låt din text vila och gallra sedan hänsynslöst

När du skrivit klart en text och tror dig vara klar med finslipandet, vänta då ett tag innan du publicerar den. Läs sedan igenom texten igen när den fått vila ett par timmar. Med pigga ögon hittar du ofta ännu fler saker att förbättra eller stryka. Och på tal om att stryka – gör det utan nåd. Leta främst efter svåra eller onödiga uttryck som du kan förenkla, ta bort eller byta ut.      

6. Läs dina (och andras) texter högt för dig själv

Ett annat tips när du låtit din text vila och går igenom den igen är att läsa texten högt för dig själv. Att höra hur en text faktiskt låter är ett bra knep för att upptäcka långa, klyschiga eller krångliga meningar. Dessutom är det ett bra sätt för att upptäcka och njuta av godbitarna där allt klaffar, både i dina egna och andras texter.  

Jag hoppas att du får nytta av tipsen för att skriva bättre och mer värdefullt innehåll! Har du frågor eller behöver du hjälp med att komma igång med ditt content marketing arbete? Hör av dig till mig eller någon av mina kollegorSkapa. Vi ses gärna över en kopp!

 • Copywriter

Jag är övertygad om att väl valda ord kan påverka mycket till det bättre. Ord som skapar engagemang, förståelse och handling hos den som läser. Som copywriter hjälper jag er att skapa innehåll med eran röst, med budskap som möter målgruppens behov och gör nytta- både för er och för era kunder.

Artikeln har 2 kommentarer

 1. Johan Svara

  Intressanta tips! Jag gillar speciellt det där med att skriva så ofta man hinner. Jag har skrivit varje dag i en månad och det hjälper verkligen till att vässa tankarna.

  • Skapa Svara

   Hej Johan!

   Kul att höra att du gillade artikeln och att du går in för att utvecklas i ditt skrivande. Kör så det ryker!

   /Emelie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *