Den senaste tiden har något som näst intill kan beskrivas som en debatt blossat upp kring uppslagsverket Wikipedia. Anledningen är bland annat att alla elever som fått lov att använda webben i studier under gymasiet inte längre har möjligheten till det på högskolan.

Hittills har många högskolor och universitet förbjudit sina studenter att använda och hänvisa till Wikipedia som informationskälla. Orsaken som angetts är att Wikipedia inte är vetenskaplig eller granskad av forskare. Nu har synen på den världsomspännande webbplatsen börjat att ändrats så sakteliga. I England så presenteras varje vecka särskilt välskrivna artiklar sk. featured article, för att höja statusen och trovärdigheten. Några av dessa är akademiska artiklar och idag finns ca 70 stycken sådana publicerade på wikipedia.co.uk.

Www.wikipedia.se är ett helt öppet uppslagsverk på webben. Varje sida är en sk Wiki-sida där varje besökare kan lägga till, rätta eller ändra på information själv. Många miljoner människor använder Wikipedia som uppslagsverk och många miljoner människor granskar och ändrar också på inlägg. I en undersökning gjord för ett par år sedan visade det sig att inte ens den tradionstyngda Encyclopedia Britannica hade färre fel än Wikipedia.

Ett förslag i Tyskland tänker ge ut Wikipedia som årsbok med de 25 000 mest populära posterna. Totalt har den Tyska Wikipedia ca 750 000 poster.

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *