Analysföretaget Gartner har gett sig på att lista 8 mobila trender att hålla koll på under 2009 och 2010. En del är egentligen ingenting nytt under solen medan andra ska bli intressant att hålla ett öga på och se om de slår igenom.

Bluetooth 3.0 inleder listan. Blåtandens tredje version innebär högre överföringshastighet och väsentligt lägre energiförbrukning. Mycket intressant att se vilka produkter som kan komma i samband med att standarden, förhoppningsvis, sätts senare i år.

Ett område där det redan nu finns potential och där vi sett en liten revolution är de mobila enheternas gränssnitt och webbmöjligheter. Apples iPhone satte ribban och övriga mobiltillverkare kämpar stenhårt för att skapa en verklig iPhone-killer. Program och tjänster i molnet kommer att ge en högre användbarhet och en mer enhetlig standard för hur applikationer ser ut och fungerar på olika enheter.

Positionering är nästa trend och också här har vi något som fått fotfäste under en längre tid. GPS i mobilen är standard, men vad vi väntar på är kanske de riktigt användbara applikationerna vid sidan om ren vägbeskrivning.

NFC – Near Field Communication står näst på tur. Gartner siar att vi inte kommer att se någon större utbredning av detta i USA eller västeuropa under de närmaste åren. Utvecklingen, med betalning, filöverföring etc., kommer istället att ske i andra länder.

802.11n och mobilt bredband är något som redan är standard idag. Vi väntar i och för sig på 802.11n-bestyckade mobiler men det kan inte dröja länge innan de dyker upp. I Sverige har vi redan idag en relativt bra hastighet på mobilt bredband. Särskilt om man har möjlighet att nyttja HSDPA. Kanske enbart då vid närmare eftertanke…

Skärmteknologier är sist ut på listan. Här tror jag, liksom Gartner, att mycket kommer att ske den närmaste tiden. Picoprojektorer kommer att bli billigare, projektorer i mobila enheter kommer att ta fart och skärmarna i våra enheter kommer att bli bättre och mer högupplösta.

Sammanfattningsvis så behöver man inte någon rapport för att inse att utvecklingen i det mobila segmentet går rasande fort. Vi kommer att se fantastiska telefoner, tillbehör och tjänster under de kommande åren det är en sak som är säker.

 

 

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *