Windows Phone växer så det knakar

Mer är var tionde smartphone som säljs i Europa är numer en Windows Phone. Marknadsandelen har dubblerats på ett år. Android växer också i Europa till en andel på över 70 procent, medan iPhone, Blackberry och övrigas andel sjunker.

Med tanke på Microsofts dominans inom näringslivet, kan Windows Phone bli ett naturligt val för företagen när de dels tittar på vilka telefoner medarbetarna ska få ha samt vilken app-miljö man väljer när de ska utveckla egna appar.

Eftersom alla verksamhetsnära webbtjänster som vi har utvecklade är gjorda i Microsofts verktyg (främst .NET) har jag varit nyfiken på Windows Phone, så när jag i somras tappade min iPhone i ett stenröse och knäckte glaset både fram och bak, passade jag på att köpa en Nokia Lumia 920 med Windows Phone.

Först var det ovant med nya sätt att arbeta med Windows Phone jämfört med iPhone. Det som var positivt var den blixtsnabba upplevelsen av att surfa på webbsidor. I början saknade jag en hel del av de appar som jag var van att använda i min iPhone. Men under hösten har jag märkt ett accelererande tempo i släppen av nya appar. När till och med Google-ägda Waze-appen för trafik-övervakning släpptes för Windows Phone undanröjdes den sista app-luckan för mig. Det var också intressant att den bittra fienden Google anser att Windows Phone är så pass stort att de får utveckla även för det. Nu saknar jag inte längre någon av mina tidigare appar och ser just nu ingen anledning att gå tillbaka till iPhone.

Förutom de allra vanligaste apparna för e-post, kalender, Office, sociala medier och lagring av filer, vill jag tipsa om några som jag har särskild nytta av:

  • Nokias egen HERE-drive. Riktigt snygga kartor med 3D-byggnader och bra vägvisning i navigeringen.

  • HERE Citylens. När jag är i en stad riktar jag bara kameran mot exempelvis en byggnad och får direkt, via en webblänk, veta vilken byggnad det är. Eller om jag söker efter en restaurang vrider jag mig runt och får veta vilka restauranger som finns i närheten och hur långa avstånden är.

  • Väl inne på en restaurang kanske jag får användning av Bing Translate. Jag kan då hålla kameran över en meny på något annat språk och får i realtid upp en översättning som svävar över originaltexten. Som med alla automatiska översättningstjänster blir det dråpligt ibland, men för det mesta är det en bra hjälp när det är svårt att tyda vad som står.

  • CamCard. Skannar visitkort och gör till kontaktkort.

  • CamScanner. Skannar dokument med kameran och har en funktion för att platta till och rätta upp ljus så att dokumenten blir snygga och läsbara. Praktiskt när man har ett papper man vill spara men just då inte har tillgång till en skanner.

Sedan en så enkel sak som att ha en standardiserad sladd för att ladda mobilen – vilket lyft jämfört med iPhonens specialsladd för laddning! Nu kan jag ta vilken micro-usb-sladd som helst och ladda telefonen med.

Läs mer om mobiltelefonernas marknadsandelar i Kantar World Panels underlag.

Är du intresserad av att utveckla appar i Windows Phone miljön (eller, för den delen, Android eller iOS appar), hör gärna av dig till mig, så tar jag gärna en diskussion om era behov och om hur vi kan hjälpa er.

 

  • CEO

Jag brinner för content marketing och vad det kan göra för våra kunder - speciellt inom B2B-marknadsföring. Sedan är det även grymt spännande att få använda de senaste trenderna och teknikerna för att ta fram verksamhetsnära applikationer och tjänster som löser våra kunders problem och behov. Det som jag tycker är roligast är att leverera till våra kunder och få höra att de är supernöjda och har fått mycket nytta av det vi gjort. Den känslan strävar vi efter vid varje leverans. 0705-53 21 32 | erik.ekholm@skapa.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *