Webbtrender 2015

Wow, år 2014 har gått i rasande fart och snart är det dax för 2015. Jag tycker alltid det är roligt att reflektera över de trender som gått under året och vad som komma skall. Redan under 2014 har vi sett tendenser till trenderna som jag tror kommer bli mer framträdande under nästa år.

Jag tror att vi kommer se mycket mer enkel och minimalistisk design under 2015 och det hänger ihop med design och utveckling för mobilen. Designen har blivit mer avskalad, minimalistisk och enkel, just för att man inte längre har ett stort utrymme att designa för samtidigt som man inte vill tumma på information och budskap. Jag tror att vi redan idag använder mycket av de trender som kommer bli mer framträdande nästa år, men jag tror att de kommer bli mer förfinade och mer intuitiva. Jag tror på de här fyra trenderna;

Mer responsivt

Gifflar-showcaseDen som inte har anammat responsivdesign och utveckling för olika skärmupplösningar kommer att kännas väldigt uråldrig. Att be sina kunder eller användare att använda “pinch zoom” 2015 är inte ok. Det mobila användandet ökar för varje månad globalt och år 2015 förutspår man att mobilanvändningen kommer överstiga användningen av traditionella laptops och desktops. Samtidigt går utvecklingen framåt av smarta TV-apparater, klockor och hushållsapparater, vilket kommer betyda att de kommer finnas ännu fler skärmstorlekar att ta hänsyn till inom snar framtid!

Mer scroll mindre klick

När jag började min karriär som utvecklare rynkade man lite på näsan åt scrollen. Då kunde man höra fraser som; “- Man vill ju helst inte scrolla…” och “– Nej man skall inte behöva scrolla, att klicka är bättre”. Jag tror vi kan hålla med om att scrolla idag inte är något större problem, snarare något vi föredrar, framför allt på mobilen. Att scrolla på webbsajter faller sig idag naturligt och med nya tekniker som t.ex parallax görs scrollandet till en upplevelse. Det här trenden kommer bara växa under året tror jag, just för att fungerar bra mobilt.

Platt design & djärva typsnitt

Under nästa år tror jag vi kommer se ännu mer av ‘platt design’. Den platta designen kännetecknas av enkelhet, minimalism, rena linjer och starka färger. Vi kommer se mindre av skuggor, texturer och gradienter, som kommer kännas ganska förlegad. Den platta designen gör sig väldigt bra på mobilen och mindre skärmar, där den ger ett elegant, jämt och rent intryck samtidigt som färgerna gör sidan mer levande.

När minimalismen tar mer plats i designen så vill man ändå ha någon wow-faktor, någonting som ger det där lilla extra till upplevelsen. Här tror jag vi kommer se mer djärva typsnitt i stort format, lite som en trendig accessoar som lyfter upp en sofistikerad och elegant look.
big&bold

Stora bildytor & videobakgrund

“Less is more” – den gamla klyschan, som ändå ständigt är aktuell! Under 2015 tror jag vi kommer se ännu mer avskaladdesign där videobakgrund och stora bilder hjälper till att berätta historierna eller åtminstone skapa intresset hos besökaren att vilja ta del av budskapet. En bild säger mer än tusen ord, en film mer än en miljon(!?).

Vad tror ni blir det stora trenderna 2015? Dela gärna med dig av din åsikt!

  • Front End Utvecklare

Sara Orre arbetade hos Skapa som front end utvecklare en tid, hon har nu slutat hos oss men hennes artiklar finns fortfarande kvar att läsa på vår sajt. Vill du komma i kontakt med någon på Skapa klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *