Nyligen fick jag ett e-mail från O’Hare International Airport gällande en felaktig länk på en webbplats som jag driver privat för att inspirera andra som älskar att resa och upptäcka. Att en representant för en av världens absolut största flygplatser kontaktar mig så jag skall rätta till en felaktig länk på vår webbplats överraskade mig först. Men när jag började fundera så var det riktigt smart och i linje med så mycket som gäller för kommunikation på webben.

Bättre sökresultat

Länkar är viktigt för sökresultatet. Google höjer din rankning och relevansen av din webbplats med många länkar. Dessutom kan er webbplats hittas via flera olika poster i Googles sökresultat, förutsatt att länkarna är rätt.

Kundernas Plattform

Det är ett faktum att era kunder inte besöker er varje dag. De besöker er webbplats bara vid ett uppkommet behov av information eller köp. Däremot är dina kunder på webben varje dag, en del rent av under stora delar av dagen. De använder forum, sociala medier och andra webbplatser för diverse behov. Kanske en del prospects upptäcker er och ert utbud just via dessa andra vägar. Det är smart att värdera dessa andra webbplatser och forum och se till att finnas där era kunder är oftast och då se till att vägarna till er, dvs länkarna, leder rätt.

Personligt engagerar

Det personliga i mailet ligger helt i linje med sociala medier, att kommunicera personligt med besökare och intressenter. Ett anonymt automatiserat utskick skulle inte gett samma trevliga och personliga signal, och inte heller gjort mig lika engagerad och motiverad. Dessutom kollade jag naturligtvis in deras webbplats igen.

O'Hare flygplats och Limewave.com

Long Tail

Istället för att bara kontakta de stora webbplatserna, vilka drivs av partners och branschorganisationer, som länkar till företagets sida så kontaktar man även alla de mindre webbplatserna. Volymen och engagemanget hos dessa kan ofta bli minst lika värdefullt som hos de stora. Kanske har ni bytt administrationssystem eller gjort om hela webbplatsen, då ofta adresserna (URL) till sidor förändras? Tänk på att alla inte bara länkar till första sidan på er webbplats, undersidorna är ofta lika viktiga.

Delaktighet

Antingen ställer man sig vid sidan om och låter de diskussioner som pågår om dig och ditt företag på webben pågå utan att du är delaktig eller insatt. Eller så hänger du med, tar reda på vad som skrivs, använder det positiva för att öka intresset kring er och försöker sakligt vända det negativa som kan uppstå till ett positivt engagemang. Att vara delaktig i diskussionen är viktigt om man skall kunna få ut något av Sociala media.

När kollade ni senast de som länkar till er? Är länken rätt? Vad skriver de i samband med länken? Vem hos er är ansvarig för att bevaka detta? Och vem agerar när det är fel? Vad är länkar in värt för er?

Efter en sådan här artikel får man förstås inte glömma länkarna!

O’Hare International Airport
Den privata webbplatsen för reseinspiration; Limewave

  • Chief Digital Strategist

Det handlar om kommunikation mellan människor. Att förstå vem man kommunicerar med och vad som intresserar dem. Att ha en klar bild av vad man vill säga och uppnå, samt kunskap om kanalen och ett kreativt grepp. I min roll som digital strateg kan jag hjälpa er med detta, för att på bästa sätt utveckla er digitala närvaro! 0709-73 17 63 | lars.andersson@skapa.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *