Det har varit mycket fokus på den fantastiska succén med iPhone Apps. Det finns uppgifter på att 1,5 miljarder nedladdningar av små program, så kallade Apps för iPhone, har gjorts från Apples iPhone App Store. Nu hänger alla de andra tillverkarna på med samma lösningar, men under andra namn så som: Nokia Ovi Store, Google Android Market, Microsoft Marketplace, Palm WebOS App Catalogue, Blackberry App Center, Samsung App Store, etc. där man kan ladda ner program för respektive mobiltelefontyp.
Ny Teknik skriver om ett svenskt företag som har en smart lösning (MoSync från Mobile Sorcery) där man kan programmera en gemensam grundfunktionalitet och sedan kompileras lösningen ut till de olika mobilplattformarna.
Ur en utvecklares synvinkel är det ju fantastiskt smidigt och sparar mycket tid. Grattis och lycka till Mobile Sorcery!
Men ur en användares synvinkel, så är hela App-funktionaliteten som att ta ett jättekliv tillbaka i tiden. När vi ska titta på något webbinnehåll på datorn behöver vi ju inte fråga oss om vi har en Dell eller en Asus dator. Via standards för hur webbinnehållet ska visas, ser vi det relativt lika oberoende av vilken dator och till och med vilken webbläsare vi använder.
Vi på Skapa tror mer på att inspireras av de bästa apparna och använda motsvarande funktionalitet fast direkt i mobilernas webbläsare.
Fördelen för användarna är att du kan byta telefontyp, du kan låna någon annans telefon och gå in på din favoritlösning, etc. precis på samma sätt som man idag inte är beroende av en viss dator för att köra en webbapplikation.
Här kommer vi väl att hamna när vi har tagit omvägen via alla dessa apps!
Tycker du som jag, eller har du någon annan åsikt? Kommentera gärna artikeln!
Största problemet med webblösningar idag, både på mobil och PC, är latency i nätverket.
Detta är ännu värre på mobiler.
Det gör att en app alltid slår en webblösning i rapphet att använda, då den har möjlighet att göra mer beräkningar client side, och använda sig av mer avancerad cachning.
Webbteknologin behöver utvecklas en hel del till innan webbappar helt kan ersätta installerade appar, både på mobiler och stationära PCs.
Inte alla appar lämpar sig för webbifiering heller, som exempel kan nämnas bild och videoredigering, där det är direkt korkat att ladda upp råfilmen på någon server för redigering.
Också mer innovativa tjänster som tex spotify lämpar sig inte särskilt bra som en webbapp.
Men visst, för enklare appar och tjänster finns det inte så stor anledning att ta till storsläggan och göra en riktig installerbar app.
Men vill man göra något innovativt som verkligen knyter an till och utnyttjar mobilens möjligheter till max, så finns inte så många alternativ…
Olle,
Tack för din kommentar!
Jag håller med dig om din beskrivning av var vi står nu – idag. Speciellt med den “seghet” (eller latency) som finns i de mobila bredbandslösningarna.
Men om vi tittar framåt, så tror jag att vi som användare mer och mer kommer att vilja agera exakt likadant på mobilen som vi gör via datorns gränssnitt och att mer och mer av funktionalitet och material nås via vanliga webbgränssnitt. Dessa kan i och för sig vara mer eller mindre avancerade med lokal funktionalitet baserad på gemensamma lösningar som Flash, javascript, etc.
Det kanske finns tre byggstenar som ska till för att visionen om att kunna bygga riktigt starka webbapplikationer i den mobila miljön:
– Flat rate kostnad överallt – även utomlands (Sverige med sin starka export-industri borde kunna vara ett föregångsland om bara storföretagen satte lite press på operatörerna).
– Mer gemensam standardiserad funktionalitet i mobilerna (jämför med datorvärlden där vi har kommit en lång väg de senaste 5-10 åren)
– Stabilare och snabbare mobilt bredband som är tillgängligt överallt.
Hälsningar, Erik, Skapa