Smarta appar som får dig att komma i form

Igår hände det något väldigt roligt! Plötsligt fick ShapeUpClub stöd för Health Graph. Det låter kanske som grekiska för de flesta av er, men jag ska förklara det så gott det går samt varför det är så bra!

Först lite om träning…

Dagligen matas vi med tips i kvällstidningarna på hur man på några få veckor kan gå ner flera kilo i vikt. Ofta är dessa tips kortsiktiga lösningar på problemet.

Jag har sedan många år tillbaka varit en flitig besökare av styrketräningslokalen. Man blir lätt manisk när man väl sätter igång och tränar och dessutom ser att det ger resultat. Någon gång under året händer det dock att man får en dipp och inte tränar någonting alls på ett tag. Det kan ofta bero på att man har varit sjuk under en period eller att man varit skadad eller kanske bortrest.

Det är vid dessa tillfällen som man behöver extra pep för att komma igång igen. I mitt fall så brukar denna motivationshöjare ofta bestå av att jag skapar mina egna tränings- och matscheman som jag slaviskt följer. Jag är noga med att sätta upp mål med träningen. Ex. att gå ner till en viss vikt innan ett visst datum. Eller klara av ett visst antal repetitioner, springa en viss sträcka på tid osv. Problemet med dessa scheman är att det blir otroligt jobbigt att hålla efter med dokument på datorn, utskrivna papper osv.

ShapeUpClub

För att hålla koll på matintaget så började jag för någon månad sedan att använda en mobilapp som heter ShapeUpClub. Det hela går ut på att man fyller i exakt vad man äter och när man äter det under dagen. Det går även att ange när och vad man tränar. Programmet räknar automatiskt ut hur många kalorier du har ätit och förbrukat under dagen. Genom tydliga staplar blir du därmed guidad i hur du ligger till i ditt matintag. På det här viset blir det lätt att se om man kan ta den där extra smörgåsen på kvällen eller ej, eftersom du får en tydlig bild av hur många kalorier du har kvar att äta under dagen.

Withings våg

För att hålla koll på vikten så använder jag en väldigt modern våg, som har uppkoppling mot Internet via trådlöst nätverk. Tillsammans med en tillhörande App får jag direkt in mina värden med kroppsfett, muskelmassa och vikt till min iPhone/iPad (eller webbkonto). Även här ser jag ett diagram som indikerar om jag går upp eller ner i vikt osv.

RunKeeper

För att hålla koll på motionen så använder jag appen Runkeeper. Här kan jag innan jag sätter igång med aktiviteten välja om jag ska springa, gå, cykla osv. Därefter lagras min rutt via GPS, tempot jag har och slutligen hur många kalorier jag förbrukar.

DE pratar med varandra!

Nu till den roliga biten och anledningen till varför jag blev så glad häromdagen.
ShapeUpClub behöver bland annat veta hur mycket du väger för att kunna ge dig tips på antal kalorier som du ska äta per dag. Varje gång du tränar så måste du ange detta i ShapeUpClub för att programmet ska räkna bort de kalorier som du förbrukat under passet. All denna information har man varit tvungen att mata in manuellt tidigare. Men NU har programmet fått stöd för kommunikation via “Health Graph”. (Runkeeper använder detta för att lagra all träningsdata och Withings går att koppla mot samma databas för att lägga samman vikten med dina träningsresultat.)

Detta innebär att så fort jag ställer mig på vågen på morgonen så skickas vikten till ShapeUpClub som i sin tur räknar ut antal kalorier jag får äta under dagen för att hålla vikten eller gå ner/upp (beroende på vilket mål jag tidigare har ställt in i appen).

När jag går till jobbet slår jag på Runkeeper som då lagrar sträckan jag går, vilket tempo jag har samt hur många kalorier jag förbrukat. Vid promenadens slut stänger jag av Runkeeper och i samma stund skickas min träningsdata till ShapeUpClub som då räknar av kalorierna för dagens intag.

Enkelt roligt och smart ger resultat!

Nedan listar jag apparna som får dig att komma igång med träningen eller gå ner i vikt på ett roligare sätt:


Samtliga appar fungerar för både iPhone och Android.
Notera dock att det krävs ett GOLD-medlemskap hos ShapeUpClub för att få tillgång till synkroniseringen av data mellan de olika tjänsterna.

Här finner du instruktioner för hur man kommer igång med synkroniseringen av ShapeUpClub, RunKeeper och Withins våg.

Samtliga tjänster ovan har givetvis även ett webbgränssnitt som låter dig se respektives information via en webbläsare.  Tänk på att man tävlar mot sig själv med vettiga underlag och målbilder – någon kan tycka det låter lite “maniskt”. Men, det blir ju faktiskt mindre fixering eftersom apparna och systemen hjälper till att ge dig rätt resultat med minsta tänkbara insats för dig själv.

Undertecknad vägde 91kg i Januari och idag väger han 84kg 🙂
Lycka till med träningen!

  • Art Director

Jag är Art Director med total fokus på online media vilket i sig innebär stor fokus på interaktion och gränssnitt. Ett intuitivt, interaktivt och snyggt gränssnitt på ett system, en applikation eller en webbsida är ofta helt avgörande för dess framgång. Oavsett vad ditt företag sysslar med så värderas det utifrån hur det presenteras, idag mer än någonsin kanske. Om inte formen ger rätt intryck eller lockar till vidare läsning letar besökare på webben vidare efter någon annan som levererar just detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *