RSS är en typ av syndikering som används för att hämta webbsidors innehåll. Ofta består själva innehållet av en rubrik och lite brödtext. Den här typen av information brukar användas på bloggar och nyhetssidor. Genom att prenumerera på ett nyhetsflöde (rss syndikering) kan man få de senaste uppdateringarna i ett sammanfattande format, utan att faktiskt besöka själva källan (hemsidan).

Hur använder man RSS?

Generellt sätt så är det första man behöver en s.k. nyhetsläsare. En nyhetsläsare kan vara ett program som är installerat på din dator, eller en webbsida med stöd för RSS läsning. På samma sätt som du använder ditt mailprogram, tar du ner “news feeds”. Skillnaden är att du bara plockar ner en liten del av själva nyheten (ibland hela artikeln/nyheten). I nyare versioner av Outlook, Internet Explorer och Firefox mf. finns det ett inbyggt stöd för att prenumerera på RSS-flöden

Hur prenumererar man på en RSS feed?

När du har valt ut en lämplig nyhetsläsare behöver du bara bestämma dig för vilken typ av innehåll du vill prenumerera på. Till exempel, om du är intresserad av att få en sammanfattning samt de senaste publicerade artiklarna från skapa.se, väljer du att lägga till följande länk i din RSS läsare:

//skapa.se/feed/

Längst ner till höger på vår webbplats finner du ett område med titeln “Prenumerera”. Här har vi placerat vår RSS information för webbplatsen. Genom att kopiera den textens länkadress (URL) och sedan klistra in i valfri RSS läsare, får man de senaste artiklarna direkt skickade till sin dator så fort något nytt har skett på skapa.se.

Hur får man tag på en RSS läsare?

Det finns, förutom mjukvaruprogram (rss läsare som installeras på datorn), även webbsidor som har rss-läsar-tjänster (Google Reader är ett exempel). D.v.s. sidor där man registrerar ett konto och som man sedan använder som extern databas för sina RSS sidor. Fördelen med dessa tjänster är att du kan se de senaste uppdaterade “nyheterna” på vilken dator som helst som har Internet uppkoppling. Ett program som man installerar och som sedan används som RSS läsare, lagrar dina RSS-adresser (rss feeds) lokalt i datorn.

I dagsläget går det att direkt i Outlook, Internet Explorer och Firefox lagra/visa RSS-flöden.

  • Art Director

Jag är Art Director med total fokus på online media vilket i sig innebär stor fokus på interaktion och gränssnitt. Ett intuitivt, interaktivt och snyggt gränssnitt på ett system, en applikation eller en webbsida är ofta helt avgörande för dess framgång. Oavsett vad ditt företag sysslar med så värderas det utifrån hur det presenteras, idag mer än någonsin kanske. Om inte formen ger rätt intryck eller lockar till vidare läsning letar besökare på webben vidare efter någon annan som levererar just detta.

Artikeln har 4 kommentarer

  1. Gustav J Svara

    Google Reader är klockrent, speciellt när det genom en widget (eller grej som iGoogle väljer att kalla det) integreras i iGooglestartsidan. Har testat en del RSS-läsare men så smidigt som det görs i Readerwidgeten med artikelvisningar osv har jag inte sett någon annanstans.

    http://www.google.com/ig

  2. Pierre Svara

    Hej Gustav!
    Helt klart är det en snygg lösning som Google tagit fram. Förutom iGoogle finns det även en annan liknande tjänst som heter Pageflakes. Det är ingen sökmotor som google men den låter besökaren anpassa sin startsida och innehållet på samma sätt som iGoogle.

    https://www.pageflakes.com/.

  3. Gustav J Svara

    Netvibes har jag faktiskt inte kollat in. Pageflakes är schysst, man blir mest lat när man väl har gjort sin startsida på iGoogle så behåller man den 🙂

    Edit: Netvibes såg ju riktigt snyggt ut, tack för tipset Tobias.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *