Robotdammsugaren är årets julklapp 2015 – men inte på Skapa

I februari 2011 åkte jag på min livs resa. Jag uppfyllde en dröm och åkte till Nairobi, Kenya för att volontärarbeta. I 10 veckor fylldes mitt liv av misär och elände, blandat med sång, skratt och glädje. Att idag, 6 år senare, fortfarande ha kontakt med mina kenyanska vänner och kunna hjälpa dom att få ett drägligare liv, känns mer relevant än nånsin.

 

KiberaKibera – Afrikas största slumområde
7 kilometer utanför centrala Nairobi ligger Kibera som är Afrikas största slumområde. Kibera är redan ett stort område som växer och blir större för varje dag. Det officiella invånarantalet ligger mellan en halv och en miljon invånare, men på grund av mörkertalet är det ingen som vet exakt hur många som bor i området. 95 procent av alla invånare i Kibera lever i fattigdom. Det finns stora brister i bland annat sophantering och avloppssystem vilket bidrar till dåliga förutsättningar att kunna sköta hygien. Statistiskt sett går det en toalett på 500 invånare, men i verkligheten betyder det att många inte har tillgång till någon alls och inte heller tillgång till rent vatten. Sjukdomar sprids lätt, arbetslösheten är hög och kriminalitet är vanligt. Antalet HIV-smittade i Kibera ligger mellan 15 och 20 procent.

 

Ett brinnande intresse för fred- och utvecklingsfrågor
Under hela mitt liv har jag fascinerats av olika kulturer och levnadssätt. Jag minns att jag i tidig ålder tänkte att den levnadsstandarden vi har i Sverige måste vara unik. Tanken och nyfikenheten växte sig starkare, och när jag som 22-åring fick möjlighet att besöka Kenya och arbeta i ett fattigt och utsatt område tvekade jag inte länge innan jag ensam klev på planet som skulle ta mig till Östafrika.

Under två och en halv månad tillbringade jag i princip varje dag i Kibera. Jag spenderade min tid framförallt på låg- och mellanstadieskolan Grace Springs Academy. Där lärde jag känna Moses som är rektor. Skolan fungerar även som en kyrka där Moses är pastor för den lokala församlingen. Han är en av de mest inspirerande människorna jag nånsin har mött och jag lärde mig väldigt mycket av honom. Trots den misär som finns i Kibera möttes jag varje dag av skratt och leenden och en beundransvärt positiv inställning till livet, av Moses och framför allt av barnen. Den upplevelsen är något som alla människor från framför allt västvärlden borde få vara med om. Obeskrivligt!

 

Ett event på Facebook genererade i en ny vattentank
Ända sedan jag lämnade Kenya har jag och Moses haft kontakt via mail där han har uppdaterat mig om vad som händer i Kibera och hur det går för dom. För ganska exakt fyra år sedan fick jag ett mail från Moses där han berättade att Kibera hade drabbats av en brand. Skadorna blev stora och förstörde delar av skolans lokaler, och framförallt förstördes skolans vattentank. Det är en otroligt begränsad tillgång till rent vatten i Kibera, och då de flesta hem inte har något vatten alls, så var skolans tank en livlina för väldigt många. Jag ville hjälpa till, och tillsammans med fantastiska människor i min omgivning lyckades vi få ihop hela 6 000 kronor, (vattentanken kostade 1 578 kronor). Resultatet blev en ny, mycket större vattentank än de hade innan, plus en bit odlingsbar mark där de nu odlar grödor till skolan och församlingens medlemmar. Vilken grej!

 

Barn i KiberaEn julgåva för oss kan förändra liv för andra
Läget runt om i världen idag är katastrofalt på många olika ställen och på många sätt. Den stora våg av människor som tvingas fly från sina hem i krigshärjade länder, långvariga konflikter i bland annat Sydsudan och Kongo och kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår hela tiden, både i och utanför Europa. Det finns helt klart mycket man vill hjälpa till att förändra. När vi på Skapa diskuterade för ett tag sedan om årets julgåva var vi alla rörande överens om att vi ville göra något för välgörande ändamål. Moses och Grace Springs Academy dök genast upp i mitt huvud och det tog inte lång stund innan vi alla kom överens om att ett bidrag till dem kanske blir årets mest väl spenderade pengar.

 

Pojke i KiberaSkapa bidrar med mat och skolmaterial till elever i Kibera
Vårt bidrag kommer gå till att köpa mat till skolan under vårterminen. Pengarna kommer även räcka till att finansiera skolmaterial i form av läroböcker till årskurs 2, övningsböcker, pennor och kritor. Skulle ni också vilja bidra till Moses och Grace Springs Academy är ni hjärtligt välkomna att swisha mig på 0708807596. Märk bidraget “Kenya”. Insamlingen är igång fram till årsskiftet, så skickar vi en försenad men ack så fin julklapp till våra kenyanska vänner i januari.            

 

 

Har ni några frågor eller vill veta mer? Tveka inte att kontakta mig!

  • Copywriter

För mig handlar skrivandet om att vara kreativ från början till slut. Att kunna inspirera, påverka och förändra beteenden genom text är för mig både en spännande och rolig process. Genom att fokusera på content marketing gör man det möjligt för målgruppen att söka upp texten själv, inte tvärtom. Som copywriter ser jag fram emot att synliggöra er och era behov på webben, och därmed göra er digitala kommunikation ännu bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *