Popcorn Time – Spotify för Film & TV men utan rättigheter

Netflix har fått stort genomslag i Sverige och det kanske delvis beror på hur Spotify banat väg och många önskar sig en motsvarande tjänst för film och TV. Men som många upptäckt ramlar det inte in så mycket ny film som man kanske hade hoppats. Därför fyller Netflix inte riktigt behovet och många kanske fortsätter att se sig om efter kompletterande tjänster. När Netflix nyligen gick ut med en rapport där de listade sina huvudkonkurrenter så var HBO störst men kanske lite mer överraskande listade de även Popcorn Time.

Vad är Popcorn Time?

Popcorn Time är ett slags gränssnitt för att se på film från så kallade Torrent-filer över Peer-to-Peer nätverk. Eftersom dessa filmer inte tillhandahålls av upphovsägarna, det vill säga filmbolagen, så är det olagligt att sprida dessa utan deras tillstånd. Men till skillnad från det som kallas piratnedladdning till exempel från PirateBay så lagras inte filerna hos användaren på det vis som tidigare Torrent-nedladdade filer gjordes. Filerna streamas och kommer bara existera på din dator under tiden du ser på filmen. Men under den tiden delar du ut filmen till andra som kollar samma film på Popcorn Time, även om man inte märker det.

Är Popcorn Time lagligt?

Att ladda ner mjukvaran till Popcorn Time är gratis och fritt för alla som är nyfikna. Det är så vitt jag förstår inte olagligt att titta på filmerna, men det som blir tveksamt är att du samtidigt delar ut filmen till andra – oavsett om du inser det eller ej. Effekten blir förstås begränsad om en film bara delas ut under de två timmarna du tittar på den, i stället för att den ligger uppe för nedladdning i flera dagar eller veckor så som de typiska Torrent-klienterna fungerar. Sedan finns det så klart den moraliska aspekten, bör man åtnjuta någon musik, film eller bok utan att upphovsägaren får ersättning?

popcorn time spiderman

Rent och enkelt gränssnitt

Det har tidigare funnits webbsidor som gjort det möjligt att se motsvarande material, men många har säkert upplevt det som oseriöst med en mängd annonser och funktioner av mer tveksam art. Det stora med Popcorn Time är deras rena och tydliga gränssnitt som gör det enkelt att bläddra bland utbudet. Inne i spelarläget kan man bland annat välja att se en trailer, välja upplösning på filmen och undertexter i en liten drop-down-lista på ett enkelt sätt.

Hur ser framtiden ut för Popcorn Time och Netflix?

Skulle jag gissa kommer det bli svårt för Popcorn Time att överleva, av samma anledning som Napster en gång i tiden inte klarade av det. Men liksom Napster då gjorde, pekar Popcorn Time ut ett behov som inte de befintliga tjänsterna riktigt löser. Tyvärr ser marknaden snarast ut att gå åt ett annat och mer fragmenterat håll, där varje tjänst producerar sitt eget innehåll för sin egna tjänst och det existerar inget alternativ som ger den där “Spotify för film”-känslan som Popcorn Time faktiskt gör. Om filmbolag och respektive tjänster tänker sig att alla ska skaffa en mängd månadsabonnemang för TV och film för att lösa det så ställer jag mig nog tveksam. Att betala per film så som med SF Anytime, får kanske inte heller samma stora genomslag. Behovet och intresset tycks finnas och om det bara skapas alternativ är viljan att göra rätt för sig utbredd. Vad tror du om framtiden för Popcorn Time och för tjänster som Netflix och HBO? Lämna gärna en kommentar nedan!

  • Chief Digital Strategist

Det handlar om kommunikation mellan människor. Att förstå vem man kommunicerar med och vad som intresserar dem. Att ha en klar bild av vad man vill säga och uppnå, samt kunskap om kanalen och ett kreativt grepp. I min roll som digital strateg kan jag hjälpa er med detta, för att på bästa sätt utveckla er digitala närvaro! 0709-73 17 63 | lars.andersson@skapa.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *