Orchard – ett Microsoftbaserat CMS för skalbara lösningar

Det finns mängder av olika system för att hantera innehåll och ibland är det svårt att veta vad man är ute efter. Jag passade på att fråga Joel Lundh, Solution Architect på Skapa, om Orchard; ett nytt CMS som bygger på Microsofts senaste .NET-teknologi.

Hej Joel. Berätta om Orchard?

Orchard är ett kostnadsfritt CMS, baserad på öppen källkod, som bygger på den senaste .NET-teknologin från Microsoft. Systemet är byggt med MVC 3 och framtaget av en community. Det är ett skalbart system; enkelt att anpassa utseende och bygga nya funktioner.

Hur kom det sig att du började arbeta med Orchard?

På Skapa har vi gått från att bygga egna CMS, arbeta med och underhålla olika versioner, till att använda oss av WordPress i större utsträckning. Jag har en bakgrund av att arbeta mycket med .NET och när jag fick i uppdrag att ta fram en mobil webbplats åt en kund, ville jag se över alternativa systemlösningar för att möta kundens behov på bästa möjliga sätt. Slutligen valde jag Orchard.

Vilka är fördelarna med Orchard?

Orchard passar företag som vill ha en enkel publiceringsdel och stor frihet att skapa egna mallar. Systemet är nerskalat, det har inte lika mycket funktioner att hämta hem och man bygger mer från grunden; det fungerar mer som en plattform. Man behöver alltså inte vrida och vända på systemet för att hitta funktioner som kanske bara stämmer någorlunda överens med det man egentligen är ute efter. Istället kan man skriva egen funktionalitet till plattformen.

Samtidigt är Orchard ett kompetent verktyg “out of the box” och enkelt att installera; man kan bygga en helt ny webbplats utan att vara programmerare.

För företag som vill ha, till exempel en helt kundanpassad e-handelssajt med kopplingar till sitt affärssystem, är Orchard ett mycket bra alternativ. Vill man göra en stor integrering mot, till exempel ett affärssystem baserat på Microsoft, måste man skapa serverkomponenter och andra typer av mjukvara för att pussla ihop affärsdatan med webben. Då är Orchard ett bra verktyg. Eller om man vill skapa, till exempel en funktion där kunder kan söka i företagets produktdatabas, då behöver man själv producera den logiken, och det ger Orchard utrymme för.

Är du nyfiken på Orchard?

Det kan bli ett kostsamt och tidsödande misstag om man väljer fel publiceringsverktyg för sin verksamhet och webbplats. Verkar Orchard intressant? Kontakta Joel, så hjälper han dig att hitta den bästa lösningen för just ditt företag!

 

  • Copywriter

Ett riktigt bra text berör människor och får dem att agera. Som copywriter hjälper jag er ta fram ett relevant innehåll, synliggöra det i digitala medier och väcka känslor hos er målgrupp. Med ett brinnande intresse för språk, kommunikation och reklam ser jag fram emot att hjälpa er nå ut med ert budskap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *