Mobilplattformen ligger oss varmt om hjärtat på Skapa och det är alltid kul att se vad mobiltillverkarna hittar på under årets första månader för att locka oss köpare. Liksom förra året händer det mycket på mobilmarknaden.

I år verkar det mer spännande än någonsin och vi har några riktigt intressanta och högkvalitativa enheter att se fram emot.

I januari presenterade Palm sin nya telefon Palm Pre. Krisdrabbade Palm hyllades och under hela hösten har mottagandet varit mycket bra när den har presenterats på olika mässor. Vad som främst sticker ut är operativsystemet webOS som bygger på etablerade webtekniker som HTML, CSS och javascript. Tanken är att telefonen ska ha en tydlig koppling till webben och att det ska vara lätt att utveckla applikationer till telefonen.
QWERTY-tangentbord, kapacitiv skärm och 3.5mm-jack är bara något av det som lockar.

Iphone ligger alltid med i telefoni-diskussionerna på nätet och även om den stora erövringen har uteblivit här i Svergie så är iPhone 3G ett intressant fenomen. Nyligen rapporterades att AppStore, Apples applikationsbutik såld 1 miljard(!) applikationer. Hypen lever fortfarande och den lär inte minska inför sommaren då vi väntar på lanseringen av den nya generationen iPhone. Kanske kommer det en nano-variant, kanske ökar man skärmupplösningen och kanske, men bra kanske, kan iPhone bli aktuell även för mig…

 

Gamla favoriterna HTC ligger inte på latsidan utan har i vår lanserat ett gäng nya telefoner. Allt från Windows Mobile-lurarna Touch Diamond2 och Touch Pro2 till nya Android-telefonen Magic. Android är till viss del intressant tycker jag. Man har sin öppna plattform, sin tajta koppling till google-programmen och en hängiven användar- och utvecklarskara. Dock har jag inte blivit fullständigt övertygad om att Android är plattformen för mig. Men jag blir gärna övertygad vid en hands-on-upplevelse.

Diamond- och Pro-telefonerna lockar med bättre prestanda, ny kamera (Diamond) och bättre skärmupplösning och framförallt med nya TouchFlo 3D som verkar riktigt bra. Jag har alltid gillat Windows Mobile-plattformen och dess tredjepartsprogram. Jag tror även plattformen kan bli ännu mer attraktiv i och med lanseringen av den nya versionen av operativsystemet, Windows Mobile 6.5. Av det man har sett på YouTube verkar Microsoft lyckats och lägger man till det faktum att entusiasterna på XDA-Developers ständigt utvecklar och förfinar operativsystemen och dess funktionalitet tror jag WM blir en plattform att räkna med även i framtiden.

HTC och Windows Mobile i all ära men nu har jag fastnat för en symbiantelefon från Samsung. Omnia HD eller i8910 verkar riktigt trevlig, med en suverän skärm, ett stabilt operativsystem och med mediafunktionalitet i toppklass. Ännu så länge finns bara previewfilmer att ta del av, men de avskräcker absolut inte.

Sony Ericsson och Nokia då? Sony Ericsson lyckades inte övertyga mig med Xperia-telefonen men deras nya koncept där den nya idou är den första telefonen verkar mycket spännande, även om den är väldigt mediainriktad med fokus på kamera, foton och musik.

Nokia låg inte högt på min lista förra året och har inte klättrat nämnvärt i år. Jag tror säkert att det är bra telefoner med ett bevisat bra operativsystem och kanske är det bara en mental spärr jag behöver komma över för att uppskatta n97 (som känns lite TYTN II meets iPhone), E75 och n96.

Så vad blir kontentan, vilken är den bästa telefonen? Jag tror det är som jag beskriver i stycket ovan. Det är ytterst personligt. Vilka kriterier har man på sin telefon, vad har man för användningsområden, vad trivs man med sedan innan. För att inte bli missnöjd tror jag man ska lyssna mindre på andras “Telefon X är myyycket bättre än Y” och skaffa sig en egen uppfattning via filmer, recensioner och genom att klämma och känna.

Så tills vi kör nästa genomgång nästa år önskar jag ett trevligt mobiltelefoniår med förhoppningsvis en ny telefon 🙂

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *