Att springa i livsmedelsbutiker har aldrig varit min grej. Men med lite tur så kanske det blir aningen lättare (läs roligare) i framtiden. Tänk att slippa stå i kö och lyssna på pipet från streckkodsscannern framme i kassan. Eller att slippa irritationsmoment som då mannen eller kvinnan bakom kassan i slowmotion slår in vara eftetr vara. Det är då man märker att man har ställt sig i fel kö, men upptäckt att det är försent att byta då det skulle ta minst lika lång tid att bli befriad från eländet, att betala varorna.

-Men stopp ett tag…Det finns ju självscanning i vissa butiker redan?

Ja visst, kanonlösning men det har sina brister:

  1. Du måste släpa på en handscanner samtidigt som du håller i kassen som du ska stoppa varorna i.
  2. Du kan lätt glömma bort att scanna en vara (Grattis om du klarar betalningen utan kontroll. Osis om du däremot råkar bli kontrollerad)
  3. Du måste registrera dig i butiken innan du kan använda scannern. Vissa butiker kräver att du registrerar dig för varje butik istället för att du registrerar dig för hela varukedjan.

Tekniken finns redan

På andra sidan pölen (USA så klart) har man dock kommit lite längre, ja även i Asien. Där har vissa butikskedjor, installerat små RFID-etiketter (Läs mer om RFID, Radio Frequency Identification) på varje produkt. Dessa etiketter innehåller elektronik som du bara kan se i mikroskop men dess funktionalitet är slående. Varje produkts etikett innehåller prisinformation, ett unikt nummer, fabrikationsdatum, bäst-före datum osv. Ja allt du behöver veta innan du gör ditt inköp.

*PIP*, *PIP*, betala

När du handlar lägger du ner produkterna i påsar och går sedan till kassan, men här kommer skillnaden. När du ska betala så går du igenom ett sensorområde (liknande larmstolparna som man kan se vid ingången till klädbutiker etc.) som automatiskt scannar av ALLA dina produkter inom bråkdelen av en sekund. *PIP*, *PIP* och en skärm berättar hur mycket du är skyldig.

För varje produkt som går igenom RFID-scannern dras det av en från lagersaldot i butiken. På det här viset har butiken sparat in pengar på att slippa genomföra tidskrävande inventeringar. När nya varor anländer från leverantören, scannas de in direkt vid leverans och saldot ändras på nytt. Hela pallar innehållande t.ex. konservburkar med unika ID nummer kan räknas/scannas in på ett kick.

Korta ner betalningstiden

Ponera nu att man även kunde korta ner själva betalningsförfarandet i butiken, för det är fortfarande något som tar tid. Varför inte ansluta RFID till din legitimation (körkortet etc.)? Så fort du går in i butiken registreras din entré och så fort du ska betala känner systemet av att det är just du som står framför skärmen, utan att du ens behöver ta fram kortet. “MATA IN DIN FYRSIFFRIGA KOD”, “SCANNA DITT TUMAVTRYCK” osv.

Givetvis bör det finnas vanliga kassor kvar för de som väljer att leva det omoderna livet och som tycker att “det var bättre förr”. 🙂

Vill du fördjupa dig mer i RFID och läsa mer om användningsområdet rekommenderar jag dig att läsa https://www.rfidnews.se som verkar ha stenkoll på marknaden.

LibBest beskriver hur teknologin fungerar i bibliotek:
https://www.rfid-library.com/

Engadged skriver om Fujitsus varukorg som kombinerar RFID med en LCD-display.
https://www.engadget.com/2006/01/25/fujitsus-rfid-and-lcd-equipped-shopping-navis-wagon/

  • Art Director

Jag är Art Director med total fokus på online media vilket i sig innebär stor fokus på interaktion och gränssnitt. Ett intuitivt, interaktivt och snyggt gränssnitt på ett system, en applikation eller en webbsida är ofta helt avgörande för dess framgång. Oavsett vad ditt företag sysslar med så värderas det utifrån hur det presenteras, idag mer än någonsin kanske. Om inte formen ger rätt intryck eller lockar till vidare läsning letar besökare på webben vidare efter någon annan som levererar just detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *