iTunes 10 – Den nya MySpace-dödaren?

Igår var det åter dags för Mr. Steve Jobs att hålla ett event för Apple. En hel del produktuppdateringar fanns med i schemat. Bland annat lanserades en helt ny serie av samtliga iPods (mp3-spelare), upphottade med nytt utseende och nya funktioner. En ny version av Apple TV finns nu (om 4 veckor i butik) även tillgänglig. Apple har lyckats minska storleken till en fjärdedel jämfört med föregångaren. Funktionsmässigt skiljer den sig även rejält. “People don’t want to buy movies and TV-shows”, säger Steve och demonstrerar sedan den nya lilla burken och dess funktioner för att hyra film.

Men det var varken iPods eller AppleTV som blev det ämne som fick min tankeverksamhet i rullning…

iTunes 10 heter den senaste versionen av iTunes och i den har man nu implementerat en ny tjänst som heter Ping. Ping liknar i mycket facebook och låter iTunesanvändaren bli vän, följa och kommentera andra användares musik och inlägg. Det går även att följa vad en artist skriver och lyssnar på, se vilka konserter som är på gång samt vilka av dessa som “mina” vänner kommer att besöka.

MySpace död?

Vad detta kommer att innebära för MySpace är oklart, men att iTunes med sina +160 miljoner användare kommer att vara ett hot för MySpace är det ingen tvekan om. Artister (se ex. 50cent) använder MySpace för att förmedla sin musik och ofta länkar de sina album direkt till iTunes, så att besökaren kan köpa musiken. Nu när Ping kommer, kan artisterna marknadsföra sin musik direkt i iTunes/butiken vilket gör det ännu enklare för besökaren att handla och följa sina artister från ett och samma ställe, iTunes!

Liksom Facebook kommer det även att gå att använda Ping via sin mobiltelefon så att man ständigt har koll på vad som händer, vartän man befinner sig.

Steve förklarar att Ping är ett socialt nätverk för musikälskare. Hur sociala Apple kommer att låta oss vara får tiden utvisa. Min första reflektion var dock avsaknaden av en “Facebook share/like”-knapp, samt Twitterknappen?

Spotify har gjort det smarta draget att implementera möjligheten att på Facebook dela med sig av den musik man lyssnar på. Jag misstänker att denna möjlighet har ökat användarantalet av Spotify radikalt, då nyfikna facebookvänner mer eller mindre tvingats ladda ner Spotify själv för att kunna lyssna på musiken som delas ut.

Apple styr över sina användare

Apple är alltid Apple och går som vanligt sin egen väg. De lever i sin egen bubbla och vill ha kontroll på allt och alla som använder deras produkter. Det kanske tydligaste tecknet för detta är iPhone och möjligheterna att ladda ner Apps (små program och spel) till mobilen. Apple tillåter endast nedladdning av dessa Apps via deras egen App Store. Säga vad man vill, men som iPhoneanvändare har jag faktiskt aldrig känt behovet av att kunna ladda ner program från andra sajter (dvs. jailbreaka telefonen/låsa upp den så att det går att ladda ner från andra sajter mm.).

Hursomhelst tror jag att Facebookanvändarna (500 miljoner aktiva medlemmar) kommer att ha sina synpunkter på Ping, om att det inte går att dela med sig av inläggen i iTunes. Det är nog bara en tidsfråga innan Mr. Steve får vika sig här. Att de haft Facebook och Twitter med i samtalet under utvecklingen av Ping, är det nog ingen tvekan om.

Frågan kvarstår dock. Kommer MySpace att dö nu när Ping kommit till världen?

Vad är din åsikt? Kommentera gärna.

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *