IPRED har nått Sverige och media får spaltmeter att skriva i samband med att mediebolagen går på offensiven. Fildelarna går ner i skyttevärnen och förbereder motattacker i form av anonymitets-tjänster, demonstrationer och genom att uttrycka sitt ogillande via bloggar.

Om IPRED kommer leda till minskad nedladdning och ökad försäljning återstår att se, men jag tror att det inte enbart går att förlita sig på förbud och straff. Mediebolagen måste inse vilken värld vi lever i, hur dagens konsumenter agerar och tänker och vilka krav de ställer på tjänster de är villiga att betala för.

 

Idag ger illegal nedladdning alldeles för stora fördelar gentemot att köpa en fysisk dvd eller en cd. Förutom en hårdare lagstiftning, som är nödvändig, behövs också nya affärsmodeller. Man kan inte lita på gamla meriter och modeller när den tekniska utvecklingen når nya höjder dagligen. Internet är, som vi har påpekat tidigare, en utmärkt kanal för att skapa suveräna användarupplevelser. Särskilt inom film- och musikdistribution. Titta bara på tjänster som Spotify och Hulu.com. Rent teknisk är dess plattformar riktigt bra. Betallösningar finns och det som sätter gränser är mediebolagens agerande.
Varför tas låtar bort från Spotify, varför släpps inte ny musik lika tidigt på Spotify som i andra kanaler? Varför kan inte icke-amerikaner ges tillåtelse att se äldre säsonger av tv-serier, finansierade med reklam? När kommer en film-Spotify?

Det finns mängder av lösningar att hitta om man, som mediebolag, väljer att se till vad användarna vill ha och är villiga att betala för istället för enbart se till sina egna intressen? Att enbart förlita sig på en lag som aldrig kan förhindra den stora merparten av den illegala nedladdningen är inte nog, man måste tänka ett steg längre och möta konsumenternas behov.

Vi lever inte längre i en värld där vi är beroende av fysiska medier som cd eller dvd-skivor. Vi har med den nya tekniken möjlighet att ta del av en tjänst i vår dator, i vår tv och i vår mobiltelefon. Istället för att fokusera på hur skivförsäljningen går ner bör man som mediebolag istället söka med ljus och lykta efter riktigt bra applikationer som kan distribuera digitala verk till konsumenternas hela spektra av mediauppspelare.

Jag kan bara säga: Gör om och gör rätt! Jag vill ha ett Spotify för film, En tjänst där tv-serier kan ses on-demand och framförallt SR‘s samlade sändningar komplett med musik och allt. Jag vill kunna lyssna på Metropol, Rakt över Disc, Clownen luktar bensin, Hassan och gamla Tracks när jag vill!

Tills detta blir en realitet ger jag er en möjlighet att ta del av en av de bra tjänster som finns idag, Spotify. Jag delar ut ett tidigt påskägg i form av en Spotify Invite till ett gäng av er som kommenterar och ger exempel på nytänkande lösningar som ni vill se inom detta område.

 • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Artikeln har 22 kommentarer

 1. Pagge Svara

  Skulle vilja ha en olaglig version av Spotify utan “låst” musik och med större utbud den skall även dölja sina användares ip adresser.

  Skulle även uppskatta en invite 🙂

  /Mvh Pagge

 2. henke Svara

  Man skulle kunna lägga in ljudböcker på spotify så slipper författarna vara så griniga.

  /henke

 3. Robban Svara

  Ett Spotify där man kan boka biljetter till konserter eller festivaler och även möjligheten
  att se konserter direkt från spotify. Kanske försäljning av diverse musiktillbehör mm. detta skulle medföra att artister kan känna mer pengar på tjänsten vilket i sig gör att nya låtar skulle släpas tidigare på spotify. Tror det är viktigt att tjänsten utvecklas till både artister och till konsumenternas fördel för att den ska bli så bra som möjligt.

  Skulle uppskatta en invite!

  Mvh Robban

 4. Matte Svara

  Jag tycker inte det är konstigt att musiker vill ha betalt för sitt arbete på samma sätt som i alla andra yrken. Men jag tycker att musik köpt digital – rakt in i datorn borde ha ett kraftigt reducerat pris. Man får ju tex inget häfte att bläddra i eller någonting att placera i hyllan. Men det finns också en bra miljöfördel med det. Någon form av Radiotjänst-pryl kanske vore passande.. Om alla dessutom betalade den skulle dom ju säkert kunna sänka avgiften också.. Det jag har lite svårt för är att betala för en tjänst som spotify. Då känns det som jag Hyr musiken och att jag när jag slutar betala måste lämna tillbaka alla låtarna också. I så fall borde ju alla låtar jag lyssnat på sparas OM jag så vill! För har jag betalat rättigheten så ska jag ju också ha låten! Sedan som du säger Släppa alla gamla svt dokumentärer och sr sändningar.. (www.sr.se/p3 http://www.svt.se).. Det är svårt det här!

  Skulle såklart även jag uppskatta en invite!

 5. Philip Svara

  Jag tycker att de borde göra så att man kan se filmer och att de lägger till mer musik på Spotify. Skivbolagen borde ju bli glada. För man kan ju inte ladda hem från Spotify så om man hör en bra låt där och man vill ha den att lyssna på i bilen, mobilen eller ipoden så köper man ju skivan.

 6. Natalie Svara

  hej!
  jag skulle bli superduperglad om du skulle vilja dela med dig av en spotify-invite till mig !
  PUSS

 7. carroooo Svara

  hejsan! 🙂
  det skulle betyda jättemycket för mig om jag fick en spotify-invite!!
  har hört att det är hur bra som helst, och nu när det är lite väl riskabelt att ladda ner nuförtiden, skulle jag behöva en egen liten musikmaskin! 😀

  har sålt min stereo för ett par månader sen, för att jag skulle köpa en ny. men jag har inte hitta nån ännu! mitt liv känns alldeles tomt utan musik 🙁

  jag har letat bokstavligen jäääääättemycket på invites, men alla är slut.
  jag hoppas att jag har en chans på denna sida.

  sorry att jag inte hade någon nytänkande lösning, som du ville ha…

  tack på förhand!

 8. PingvineN Svara

  TV-serier skulle vara underbart i Spotify – och så tycker jag att man skulle utöka utbudet på musik. Jag har själv inte Spotify (därför vänder jag mig hit) men har testat hemma hos en kompis.
  Utseendemässigt tycker jag riktigt mycket om Spotify men kanske skulle de kunna ge ut nya skins och valmöjligheter.

  Ha det bra, GLAD PÅSK! 😀

  // Pingvinen

 9. Malin Persson Svara

  Hejsan! Jag skulle varmt uppskatta om du har en invite att dela med dig av. Jag har inte några nytänkande och revlutionerande ideer, jag är bara en ensam svensk själv som flyttat till Spanien och saknar all min musik som är kvar där hemma :I

  Tack på förhand, skulle verkligen uppskata det supermycket!

  Malin

 10. karin larsson Svara

  jag skulle jätte gärna vilja ha en inbjudan. det är nästan omöjligt att få tag på en. det vore superduper schysst!
  GLAD PÅSK!
  /karin

 11. raggarn Svara

  Om man vill vara laglig så kan man låta företag markandsföra sig mot betalnig på sajten och på så sätt kan de intäkterna gå till att betala musik, filmer, böcker och varför inte tidningar av dess olika slag. Självklart ska ägaren till sajten få sin del också. Man kan även låta tv-kanaler vissa tex. “äldre” filmer. nyheter, ungdomsprogram mm för att nå ut till till nya målgrupper. Sedan kan man tillåta att vissa märken inom olika branscher får vissa sitt produktutbud på sajten. Finns alltid någon som hittar något schysst.

  PS Även jag uppskattar en invite

 12. Wictor Svara

  Jag har en önskan om en spotify invite för fars gubben nu när han inte vågar gå nära TPB med ipred! han står inte ut utan musik men han tycker svensk radio har för mycket prat mellan låtarna

 13. Cecilia Svara

  Tar jättegärna emot ett tidigt påskägg i form av spotify invite! Har letat ihjäl mig nu efter en men det tycks vara slut överallt! Glad Påsk!

  Ciao//Cicci!

 14. Sebastian Svara

  Skulle gärna vilja ha en invite jag med 😉 Mitt förslag på hur man löser Ipred fråga? ekelt, företagen klagar ju över att folk inte betalar. Enkelt, sätt en prislapp på alla ned laddnings program.

 15. Hampus Svara

  Tja!

  Jag tror att det är viktigt att spotify genererar pengar för artisterna, samt att det utvecklas så att man ska kunna beställa ett kanske dyrare spotify som ger mer av det senaste inom musik och film, inte bara låtar och filmer utan info och tips om nyt.

  Skulle vara fint med en invite 🙂 tack på förhand!

 16. Babbis Svara

  Glad påsk allehopa!

  En påsk invite till spotify skulle upskattas här oxo 🙂

  MVH

 17. Johan Svara

  Hejsan! Har du några invites kvar? Skulle vara mycket trevligt i s f.

  Jag gillar inte IPRED för jag tycker det är kränkande att någon kan kolla min trafik på internet. Jag är inte den som normalt laddar hem film och musik men ibland när jag inte har råd med cdskivor eller bara vill provlyssna så har det hänt. Spotify löser ju det här problemet men precis som du så saknar jag någon form av youtube-funktiopn i programet. Hoppas på att det kommer nu när du skickar en invite till mig 😉

  Tack på förhand!

  Johan

 18. Pingback: 8F – spotify info » Blog Archive » IPRED, fungerande affärsmodeller och Spotify Invites | Skapa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *