Hur man fångar NTSC video från PAL VHS-bandspelare

Har du kanske någon videokassett från din tid på college i USA liggande i någon låda ? Eller kanske har ditt företag en kul film med några år på nacken, men i det amerikanska videoformatet?

Oavsett vilket är det idag inte ovanligt att VHS bandspelarna har sk NTSC playback så att det går att se på amerikanska videoband när man kopplar den till någon TV. Men när du funderar på att föra över dessa filmer till datorn så blir det lite svårare än dina övriga gamla videoband, inspelade i Sverige. Det finns till och med de som i olika forum gällande video editering påstår att det ens är tveksamt om det går att lösa.

ntsc-pal-vcr

För att förstå problemen måste man känna till att man i Amerika haft en annan standard för video, den sk NTSC som i flera avseenden skiljer sig från den vi använt i Europa. Det handlar om skillnad i färghantering, antal bildrutor per sekund och storlek på filmen.

NTSC:
29,97 bildrutor per sekund, 720 x 480 pixlar

PAL:
25 bildrutor per sekund, 720 x 576 pixlar

När man använder en svensk VHS bandspelare, som klarar av att spela NTSC, kör den ut film som följer NTSC standard för bildrutor per sekund och storlek, men använder PAL färghantering. Detta är något som förhållandevis få capture enheter för att överföra video till datorn klarar av. Det är både en fråga om stöd hos hårdvara/drivrutiner och mjukvara som krävs.

Fånga NTSC på PAL VHS med NTSC Playback

 1. Identifiera en hårdvara (sk capture card) som klarar av PAL 60. Det finns bland annat en billig lösning som heter EasyCap DC60++ och om jag förstår rätt skall även Dazzle från Pinnacle ha hårdvarustöd, även om ingen Pinnacle mjukvara har stöd för PAL 60. (Skall man vara petig är det själva drivrutinerna till hårdvaran som kräver stöd för PAL 60)
 2. Det finns två tillväga gångsätt för att få in filmen som den skall vara och i färg.
  • Det enklaste som ger dig flest options är att ladda hem STOIK Capturer som klarar PAL 60 och som dessutom kan spara ner till AVI med ett antal olika komprimeringsvarianter.
  • Alternativ använder man en dator med Windows XP operativ och startar upp Windows Movie Maker (VISTA versionen skiljer sig och kan inte användas för detta). Innan du drar igång laddar du hem och installerar en liten mjukvara som heter AmCap. I Windows Movie Maker gör du inställning för video där du väljer NTSC_433, du stegar dig igenom till vyn där du ser en bildruta och när du nu ser en film i den lilla rutan skall den se bra ut, men den saknar än så länge färg. Starta AmCap och Voilà, filmen är nu i färg och du kan köra en capture (men endast till WMV format).

vhs-tape

Jag rekommenderar att du fångar videon i NTSC framerate och storlek, dvs oavsett programvara så välj 29,97 frames per sekund och 720×480 storlek i inställningarna. Då skapar du en digital filmfil som ligger så nära den fångade videokällan som möjligt.

STOIK Capturer
https://www.stoik.com/products/video/STOIK-Capturer/

AMCap
https://noeld.com/programs.asp?cat=video

Fotnot: PAL 60 syftar på video signalen färghanteras som PAL, men med en bildfrekvens på 60 enligt NTSC standard. Denna bildsignal är sammanvävd (interlaced) på ett sätt som visar hälften av bildlinjerna åt gången, dvs 29,97×2. Vill man vara noggrann borde denna standard alltså kallas PAL 59,94.

 • Chief Digital Strategist

Det handlar om kommunikation mellan människor. Att förstå vem man kommunicerar med och vad som intresserar dem. Att ha en klar bild av vad man vill säga och uppnå, samt kunskap om kanalen och ett kreativt grepp. I min roll som digital strateg kan jag hjälpa er med detta, för att på bästa sätt utveckla er digitala närvaro! 0709-73 17 63 | lars.andersson@skapa.se

Artikeln har 10 kommentarer

 1. Håkan Lundberg Svara

  Tack för infon!
  Var kan man hitta EasyCap DC60++.
  Jag hittar flera olika “EasyCap”, men ingen modell DC60++? Man vill ju helst ha med S-video och inte bara komposit-utgång
  Kan någon rekomendera en riktigt bra videospelare (vad det nu finns på marknaden idag?) för NTSC så vore detta ytterst tacksamt.

  /Håkan

  • Lars Andersson Svara

   Hej Håkan,
   Jag köpte den via en svensk nätbutik, som dock upphört med produkten. Men du hittar den t.ex. på Amazon: https://www.amazon.com/EasyCap-Audio-Capture-Supports-Vista64/dp/B002PMFVTQ/ref=cm_cr_pr_product_top

   Om du hittar ett alternativ så är det viktigt att både hårdvara och mjukvara har stöd för PAL60 formatet.

   Videobandspelare blir nog allt svårare att hitta ny i butik gissar jag, men är kanske inte omöjligt? Annars kanske du kan hitta någon på blocket? Eller hör dig för med vänner och kollegor? Jag tror ganska många konsumentbandspelare senaste 10-15 åren kom med stöd för NTSC-playback (vilket jag syftar på i min artikel).

   Jagar du optimal kvalité så kanske du skall leta efter en “native” NTSC bandspelare (t.ex. importera från USA och lösa strömkonverteringen) och då kan du digitalisera filmen med de flesta standard videokort på marknaden. Men med det sagt så har oftast “källan” dvs bandet och själva inspelningen så pass låg kvalité att det är tveksamt hur mycket bättre det skulle bli. Lycka till och återkom gärna och berätta hur du löste det och hur resultatet blev.

   Med vänlig hälsning,

   Lars

  • Lars Andersson Svara

   Hej Daniel,
   Jag misstänker att Easycap60++ var en smal produkt som kanske inte finns på marknaden längre. Den du nämner från Coolstuff tror jag inte klarar PAL 60, men vet inte säkert.

   När jag gjorde research så verkar Dazzle från Pinnacle klara att ta in PAL 60. Ev får du dock använda andra mjukvaror än deras egna, kanske funkar de jag nämner i artikeln för detta? https://www.pinnaclesys.com/

   Det är alltså få av de alternativ du hittar ute (både billiga och dyra) som har stöd för PAL 60 så innan du köper – se till att det finns stöd och sök för att se så någon annan lyckats ta in PAL 60 med just den hårdvaran.

   Många spelkonsoler, bl a XBOX kör ut sin signal i PAL 60 så en och annan gamer har brottats med frågan för att kunna spela in video från när de spelar.

   Lycka till!

   Lars

   PS. Vågar du chansa på lite okänt alternativ så kanske den här, som liknar den jag använde, kan funka? https://dx.com/p/easycap-usb-2-0-audio-video-capture-surveillance-dongle-with-mac-os-support-26319

 2. Erken Svara

  Ett tips: PAL60 kan väljas på “Plexgear Moviesaver 500” som kan köpas på Kjell & C:o. Fungerar då utmärkt att fånga den signal som kommer ut från videobandspelaren när man spelar upp ett NTSC-band. Jag behövde dock skruva ned volymen på ljudet (vilket var enkelt när man väl hittade inställningarna), eftersom det annars blev överstyrt.

  • Daniel Svara

   Mycket bra tips, och jag kan bekräfta att det fungerade för mig. Har just nu lite problem med att film jag för över direkt från min gamla NTSC videokamera (då med NTSC-M satt som capture inställning) hackar (dvs laggar, dvs ljud och bild blir inte synkade alt. bilden blir inte frame för frame)…

 3. Mike Svara

  Försöker förstå mig på vhs banden. Är alla kassetter lika? Eller finns det särskilda kassetter för PAL och andra för NTSC bruk? Jag tänker då på de tomma kassetterna.

  Förvirrad…

  • Lars Andersson Svara

   Mike,
   ursäkta svar dröjt pga semestertider.

   VHS bandens fysiska format skall vara samma oavsett, det fanns även konkurrerande kassettformat som dock aldrig blev stora för videobandspelare i Sverige… med då är det inte VHS!

   Kassetternas fysiska format har dock inget att göra med standarder för själva videofilmen på bandet, som NTSC och PAL syftar på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *