De sista sommardagarna har förmodligen passerat, men det finns ingen anledning att misströsta. Mobilhösten är riktigt het. För den som planerar att uppgradera sin telefon har man några riktiga godbitar att se fram emot.

I ”business”-segmentet, det segment som består av smartphones, tycker jag det ser mest intressant ut. Visst släpps det en hel del fina lurar i nöjessegmentet också men det lämnar vi till en annan gång.

Touch Pro

HTC- och Windows Mobile-frälst som jag är är det svårt att
undgå HTC Touch Pro, helt klart en av höstens tre bästa släpp. Den delar stora delar av de yttre formerna med det slankare syskonet Touch Diamond. De millimetrar som tas i anspråk för att fylla telefonen med extra innehåll är dock motiverade. Qwerty-tangentbord, minneskortläsare, TV-ut och en större minnesmängd är något av det som skiljer telefonerna åt. Sett till föregångaren, Tytn II, är detta en klar förbättring. Utseendemässigt är det ett lyft och framförallt VGA-skärmen gör den till en värdig efterföljare, åtminstone på pappret.

SonyEricsson utmanar

En direkt konkurrent til Touch Pro är SonyEricssons Xperia X1. En telefon som likt Touch Pro har det mesta. Vad som sticker ut är den högupplösta skärmen (800 x 480px) och den svängda mekanismen för tangentbordet. Vad jag också gillar är att den har 3,5mm stereojack. Något som saknas på de flesta WM-telefonerna. Chassit på X1 är helt i metall vilket skule kunna vara en riktig fulträff. På de videor jag kollat på ser det dock lite väl blänkande ut. Även knapparna på fronten skulle kunna fått en extra vända på utvecklingslabbet. Hur som helst verkar detta vara en suverän telefon utifrån spec. och tidiga bilder och videor. Om den håller vad den lovar vet vi förhoppningsvisen bra bit innan jul.

IPhone

Det går knappast inte att ha en sådan här genomgång utan att nämna Apples Iphone. Telefonen som färdas på en marknadsföringsvåg skyhögt över de andras… sammanlagt. Visst är Iphone en bra telefon inte tu tal om det. Men den visar inte på så mycket revolutionerande så här 1½ år efter den ursprungliga releasen. Multi Touch är fortfarande coolt och allt ser fint och välvårdat ut. Om den håller i längden i jämförelse med de ovan nämnda två? Nja jag tror inte det.

Omnia

Ytterligare en telefon värd att nämna är Samsungs Omnia. En Iphone-konkurrent i Windows Mobile-kostym. Vad som utmärker denna är dess 5MPx-kamera som ska vara den bästa som suttit på en WM-lur. Dessutom har den ”haptic feedback”, d.v.s. respons då man trycker på skärmen. Skärmen är på 400×240 och hänger alltså inte med d främsta i den aspekten. Står man i valet att välja en Iphone tycker jag dock man bör kolla up både Omnian och Touch Diamond från HTC innan man bestämer sig.

Nokia.

Nokia har inte presenterat någon riktig businessdräpare i år (hittills). Årets snackis har varit 5800 som gjort gästspel i The Dark Knight och som ses som en Iphone-dödare, full touch och en ny browser är något som utmärker den. Dessutom finns de gedigna modellerna i E-klassen, E71 och E90. De har det mesta en användare kan önska men de skapar ändå inte något riktigt sug hos mig.

Jokern
För ett par veckor sedan dök det upp en suddig video på vad som ska vara den nya Android-telefonen från HTC, HTC Dream. Android ar varit på tapeten länge nu som den ultimata mobilplattformen från Google. Om detta stämmer har vi än så länge bara fått ta del av i diverse demofilmer, men nu är telefonen godkänd av amerikanska FCC och en release spås till oktober alternativt november. Det dröjer nog till nästa år innan vi får den till våra breddgrader dock. Spännande är det hur som helst. Vad som talar emot HTC Dream (av det lilla jag sett) är dels att jag tror att den kommer att hamna mer i konsumentfacket och dels att plattformen är helt ny. På pluskontot har den ju möjligheten för hängivna utvecklare att utveckla kanonprogram.

 

 

Om vi ska göra en sammanfattning och utse en vinnare och en värdig efterträdare till telefonen man har idag så faller valet på Touch Pro, snygg, välutrustad, högupplöst skärm. Allt man kan önska sig. Eller nej förresten Xperian får det bli, Suverän skärm 3.5 mm jack, snygg slide, metallchassi. Fast å andra sidan är ju Touch pro snyggare i sin svarta sobra kostym och TouchFlo verkar ju bättre än SEs dito. Men Xperian är ju en HTC i grunden så med mjukvarukunnande från SonyEricsson kommer den nog att vara svårslagen. Men sen var det ju det här med bling-bling-blänket i chassit…

Jag tar och sover på saken och återkommer 🙂

Kolla närmare på:
Touch Pro
Xperia X1

Iphone
Omnia
Nokia
Android

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *