Om du har någon roll i ditt arbete där du behöver nå ut, är LinkedIn utmärkt. Som säljare, HR, support, etc., så ger LinkedIn goda möjligheter att hitta personer som du annars skulle haft svårt att nå ut till.
Om du arbetar med rekrytering eller som jurist, kan det finnas anledning att vara anonym när du söker efter personer och tittar på deras profiler på LinkedIn. Läs min tidigare artikel om hur du gör dig Anonym på LinkedIn. För övriga LinkedIn-användare är det mer kontaktskapande att inte vara anonym.
Att söka efter personer på LinkedIn med den vanliga sökfunktionen
Du kan antingen söka efter en person direkt i sökfältet i sidhuvudet på LinkedIn. Tänk då på att du kan klicka till vänster om sökfältet och välja om du i första hand vill söka efter Personer, Jobb, Företag, Grupper, Universitet, Inlägg eller Inkorgen. Så redan här kan du komma ganska långt genom att välja exempelvis företag och sedan se vilka personer som har en koppling till det företaget. Alla som är kopplade till ett företag, behöver inte vara anställda där. De kan ha haft en tidigare anställning eller liknande, men oftast visas de anställda högst upp i listan.
Du kan även här skriva in exempelvis ”Anders Andersson Volvo” och LinkedIn visar upp ett sökresultat på personer som heter Anders Andersson och som har någon relation till Volvo.
Avancerad sökfunktion på LinkedIn – hitta grupper av personer
Om du klickar på länken till höger om sökfältet ”Avancerad sökning”, så öppnar sig en värld av möjligheter att hitta kontakter som du kan bearbeta. För en säljare inom business-to-business är detta rena drömmen!
Säg att du skulle vilja bearbeta ett företag på en viss ort. Du kan exempelvis söka bland dina andrahandskontakter som har en koppling till företaget på den orten. Om jag exempelvis söker efter vilka jag har som andrahandskontakter på Ramirent i Göteborg, så får jag på ett par klick fram 64 träffar. Av dem kan jag få ut att sex av dem arbetar inom marknadsföring och försäljning och har sin nuvarande anställning på Ramirent. Dessa skulle jag då kunna ta kontakt med och bearbeta eller så kan jag be någon av mina förstahandskontakter som har dessa kontakter som sina förstahandskontakter, introducera mig för vidare bearbetning.
Möjligheterna till sökningar är i det närmaste oändliga – du kan exempelvis söka på bransch, ort, relation och befattning för att skapa ett urval.
Premium-konto kan vara värt att satsa på
Det kan vara värt att satsa på ett Premium Business-konto på LinkedIn. Det ger dig fler sökfunktioner samt att du kan se vem som har sökt och besökt din profil hela 90 dagar tillbaka i tiden. Vem som helst kan då också skicka LinkedIns InMail till dig. Du har då också tillgång till obegränsat antal sökningar.
Är du nyfiken på om du som säljare eller om din säljorganisation skulle kunna bli mer effektiv med LinkedIn, så tar jag gärna ett möte. Hör av dig till mig på 0705532132 eller erik.ekholm@skapa.se.