High Definition TV (HDTV)

Det är inte bara webbutveckling som är intressant för oss på Skapa utan även utvecklingen inom ljud- och bild, vilket känns mycket spännande!
Nedsläckningen av det analoga TV-nätet har påbörjats i Sverige och det börjar bli dags att se över den elektronik man har både hemma och på jobbet. I alla reklam och information som finns fastnar begreppet ”HD-klar” på näthinnan. Men vad är det?

HDTV betyder Högupplöst tv (format) och skall alltså ge en skarpare bild. När HD diskuteras nämns ofta ett par olika delar, som vi ska försöka reda ut här.

En filmstandard där framförallt två tekniker konkurrerar: 720P och 1080i. 720P består av film där varje ruta är en hel bild. 1080i visar varje ruta hälften av bildinformationen på samma sätt som dagens TV. För att veta om en tv verkligen är förberedd för HD skall det inom kort finnas en HD Ready-märkning på produkten i butik.

För att kunna se HD i TV:n måste man ha en skärm som är förberedd för att klara detta, alltså både signalmässigt och upplösningsmässigt. Detta finns det både LCD och Plasma som gör idag, men långt ifrån alla. För att kunna se HD behöver man dessutom en digitalbox som är anpassad för HDTV.

Det råder just nu en viss osäkerhet kring vilken standard som kommer att råda för att kunna se en film hemma i denna nya standard. Helt klart kommer man att behöva en ny ”spelare”. HD DVD är en utveckling av DVD, en annan utveckling är Blu-ray. De två standarderna stöds av olika filmbolag och teknikbolag så vilket av dem som kommer gälla är ännu så länge osäkert.

Både TV4 och SVT kommer att sända fotbolls-VM i sommar, något man tror kommer att bli genombrottet för HDTV. Detta uppgavs av SVT i början av februari i år. Det har länge spekulerats i om SVT skall kunna sända fotbolls-VM i HD. De har tidigare inte kunnat förse folk med den teknik som behövs. Sändningarna kräver MPEG4 standard men de digitalboxar som SVT har ute bara klarar MPEG2 standard. Alltså även om de får rättigheterna är det stora frågetecken om de kommer att kunna förse publiken med rätt boxar.

Testet under fotbolls-VM ska följas av fler provsändningar fram till 2008 då HDTV kommer att sändas parallellt med vanliga sändningar. 2010 är HDTV helt infört och från 2015 kommer allt SVT:s material att sändas i HD-format, rapporterar TT.

  • Administratör

Vi är en digital byrå som producerar webbplatser, appar, presentationer och sociala medier med innehåll som matchar era kunders behov. Våra skräddarsydda webbaserade system skapar bättre affärer för våra kunder varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *