Ello – ett socialt nätverk utan reklam

Ello är det nya ordet på gatan. Ett annonsfritt alternativ till Facebook. En stilren och enkel plattform där användaren slipper vara en produkt som köps och säljs.

Vad är Ello?

Ello är ett socialt nätverk som lanserades i mars 2014 som ett alternativ till Facebook – men utan reklam. Som användare kan du bland annat följa vänner, posta och dela inlägg.

Ello etablerades först som ett privat nätverk men öppnade nyligen för en större publik. För att bli medlem krävs en speciell inbjudan från en redan befintlig medlem. Alternativet är att köpa en inbjudan på Ebay för några hundralappar.

I dagsläget är Ello under beta, men utvecklare jobbar löpande för att förbättra plattformen.

Hur skiljer sig Ello från Facebook?

Ello marknadsförs med argumentet “Du är inte en produkt”. Till skillnad från Facebook som tjänar pengar på att sälja annonser och information om sina användare är Ello annonsfritt, transparent och tolerant.

Hur Ello tjänar pengar är fortfarande oklart. Användare ska i framtiden kunna betala extra för vissa specialfunktioner.

Är Ello här för att stanna?

Om det nya sociala nätverket är här för att stanna eller inte är svårt att säga. Ello är långt ifrån det första försöket att skapa ett annonsfritt socialt nätverk. Men att Ello en uppstickare som väckt enorm uppmärksamhet är i alla fall en sak som är säker.

Vill du testa det nya sociala nätverket och säga ‘ello på Ello? Lämna en kommentar så får du en inbjudan gratis av mig!

 • Copywriter

Ett riktigt bra text berör människor och får dem att agera. Som copywriter hjälper jag er ta fram ett relevant innehåll, synliggöra det i digitala medier och väcka känslor hos er målgrupp. Med ett brinnande intresse för språk, kommunikation och reklam ser jag fram emot att hjälpa er nå ut med ert budskap.

Artikeln har 8 kommentarer

 1. Marit Hurula Svara

  Hej Kajsa,
  råkade se detta inlägg av en slump, men måste bara säga: – Äntligen! 😀 Jag tror de flesta av oss är otroligt less på alla blippande reklambanners! Jag vill vara en av de som får chansen att testa detta nya sociala nätverk UTAN REKLAM!!! Jag hoppas de flesta av mina facebook- vänner väljer detta nya nätverk. Jag tror många ovana användare eller nybörjare hellre väljer ett reklamfritt socialt nätverk, då reklamen kan kännas jobbig, irriterande och förvirrande. Dessutom tror jag man slipper rensa datorerna från en massa skräp- cookies, som medföljer all reklam.// Bonusmamman70

  • Kajsa Svara

   Hej Marit,
   Tack för din kommentar! Jag tror att du har rätt – många är trötta på reklamen, men också på att Facebook tjänar pengar genom att sälja information om sina användare. Det ska bli spännande att följa Ellos utveckling och se om det nya sociala nätverket håller måtten! Jag skickar en gratis Ello-inbjudan till din e-postadress, håll utkik i inkorgen!

   /Kajsa

 2. Mattias Svara

  Stötte också på den här artikeln av en slump:) Men det låter som att Ello kan ersätta Facebook för mig, om det har en del av de nödvändiga funktioner som finns där. Vore kul att prova! Är less på det enorma flödet av reklam och konstanta mediabruset på Facebook. Skulle verkligen uppskatta ett nätverk som bara har de nödvändigaste funktionerna, och där man är mer privat.
  /Mattias

  • Kajsa Svara

   Hej Mattias,
   Tack för din kommentar! Det låter som att Ello skulle kunna vara något för dig. Även om Ello inte ersätter Facebook, så kan det vara kul att testa något nytt och låta den egna digitala profilen “vila” från reklam och mediabrus ett slag. Jag mejlar dig en gratis inbjudan. Håll till godo!

   /Kajsa

 3. Kerstin Petersson Svara

  Hej Kajsa!
  Söker efter ett alternativ att kunna dela livet med mina vänner från olika delar av världen som har ett gemensamt intresse – att umgås med, frihetsträna med och att rida våra hästar på ett schyst sätt. Flera av oss vill bort från all reklam och registrering av medlemmar. Vill utbyta tankar, ideer, bilder och filmer och träffas då och då IRL när ekonomi och möjligheter tillåter.
  Är Ello ett alternativ?
  mvh Kerstin

  • Kajsa Owenede Svara

   Hej Kerstin,
   Tack för din kommentar! Jag tror att Ello skulle kunna vara ett alternativ för er. Jag mejlar dig en gratis inbjudan, så kan du sedan ge bort dina inbjudningar till dina vänner, och så kan ni pröva er fram. Jag hoppas att ni får användning av Ello. Lycka till!

   /Kajsa

 4. Mats Berglund Svara

  Hej! Själv har jag gått ur Facebook – blev less på all reklam och egentligen alla (onödiga) vänner man hade där. Skulle gärna prova på detta!
  Ha en bra dag!
  MVH
  Mats

  • Kajsa Owenede Svara

   Hej Mats,

   Tack för din kommentar! Det verkar som att många upplever att just reklam är det som tröttar ut dem. Själv hade jag önskat att företag blev bättre på att skapa ett intressant (ej reklamigt) innehåll i informationsflödet i stället. Håll utkik i din inkorg, så skickar jag dig en gratis Ello-inbjudan!

   /Kajsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *