Bra tips på hur man kan arbeta offline utan Internet

Neeej! – nätet är nere!
Visst finns det tillfällen då man hamnar i “Internetskuggan” och känner lätt frustration (läs abstinens). Speciellt när man verkligen behöver nätet för att kunna utföra något viktigt.

Det finns mängder av tjänster på Internet som man skulle kunna tänka sig komma åt även i icke-uppkopplat läge. Sociala kanaler såsom Facebook, Twitter och Instagram mf. skulle gå bra att se offline – så länge man inte behöver kommunicera med andra.

För dig på resande fot

Tänk alla viktiga affärssystem som säljare och andra så gärna hade velat ha access till vart än de befinner sig. Presentationsmaterial från intranät, serviceappar för protkollförning etc. Eller senaste uppdateringen av hela företagets produktsortiment med bilder och text. Dessa är bara exempel på några få saker som man skulle kunna köra offline.

offline-mode-internet-connection

Äntligen!

Idag är faktiskt detta genomförbart och du behöver inte ens installera något extra program på din dator för att det ska fungera!html5-logoEn del av HTML5-standarden

Tekniken heter Application Cache och är en del av HTML5 standarden.
I praktiken innebär det att man definierar upp vilken information som ska vara tillgänglig offline. Så fort en användare besöker webbsidan eller startar appen så hämtas detta innehåll hem i en sk. Cache Manifest File (man behöver således uppkoppling första gången man besöker webbsidan/tjänsten). Om nätet dyker så tar denna fil över och presenterar materialet som annars finns på nätet. Man kan dessutom bestämma när nytt innehåll ska uppdateras/synkroniseras hos användaren genom att skicka kommandot “ladda ner ny manifest fil nästa gång du besöker mig”.

lightning-boltSnabbare

En till fördel är att eftersom informationen redan finns på din lokala dator så behöver den inte laddas ner på nytt, vilket resulterar i att hela upplevelsen går snabbare.

Vi ser ett direkt behov av att kunna jobba offline i våra system och vill gärna komma i kontakt med er!

 

För den teknikintresserade finns det här några länkar med mer information i ämnet:

När kan man INTE vara utan Internet?
Svara gärna i kommentarsfältet nedan

  • Art Director

Jag är Art Director med total fokus på online media vilket i sig innebär stor fokus på interaktion och gränssnitt. Ett intuitivt, interaktivt och snyggt gränssnitt på ett system, en applikation eller en webbsida är ofta helt avgörande för dess framgång. Oavsett vad ditt företag sysslar med så värderas det utifrån hur det presenteras, idag mer än någonsin kanske. Om inte formen ger rätt intryck eller lockar till vidare läsning letar besökare på webben vidare efter någon annan som levererar just detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *