Anonym på LinkedIn – Så här gör du!

I vissa fall är det praktiskt att vara anonym på LinkedIn. Det kan vara att du är en rekryterare som kollar upp tänkbara kandidater, eller en jurist som undersöker klienter. Då kanske man inte vill att personen man tittar på ska veta att man har besökt deras LinkedIn-profil.

I de allra flesta andra sammanhang är det dock bäst att visa sig som sig själv på LinkedIn. Hela tanken med LinkedIn är ju att bygga nätverk, och varje interaktion eller möte kan vara en möjlighet att utvidga ditt nätverk.

Här kommer tips på två olika sätt att göra det på:

  • Använd inställningen “Välj vad andra ser när du har besökt deras profiler” i LinkedIn
  • Använd en sökmotor och sök efter en persons LinkedIn-profil

Anonym på LinkedIn

Du kan välja att vara anonym på LinkedIn genom att ändra på sekretessinställningarna för din egen profil. Gör så här:

  1. För musen över din profilbild så att du får upp en meny.
  2. Välj “Sekretess och inställningar”
  3. Klicka på valet “Välj vad andra ser när du har besökt deras profiler”

Här kan du välja tre olika lägen, varav de två sista gör dig helt eller delvis anonym:

  1. Det första är standardläget som LinkedIn rekommenderar. Du är inte anonym med detta val.
  2. På det andra valet visas inte ditt namn och foto, men däremot vilken organisation (företag) som du är kopplad till. Se på bilden nedan, hur jag skulle visas med detta alternativ.
  3. Helt anonym.
  4. Nackdelen med de två sista valen, är att du inte kan se information om vem som har sökt dig. Det finns dessutom en risk att om den person du tittar på har betalda premium-abonnemang, som gör att hen kan se att du har besökt deras profil när du går tillbaka till att vara icke-anonym.

Inställning i LinkedIn

Gör en anonym sökning på en sökmotor

Du kan logga ut från LinkedIn alternativt öppna ett inkogito-fönster i din webbläsare. I Chrome klickar du på Ctrl-Shift-N och i Internet Explorer klickar du på Ctrl-Shift-P för att få upp ett inkognito-fönster. Du kan sedan söka på din favoritsökmotor efter exempelvis “LinkedIn Erik Ekholm”. Du kommer då till min publika profil. De flesta personer har profiler som är publika. Det innebär att du kan se ganska mycket om personen, utan att personen behöver veta det. Men du kan inte se vilka uppdateringar de har gjort, eller vilka foton de har laddat upp, eller vilka personer de har i sitt nätverk.

Arbetar du med LinkedIn för rekrytering eller försäljning, får du gärna höra av dig till mig. Jag tar gärna en diskussion för att utbyta erfarenheter. Jag håller även seminarier och utbildningar, där vi kan hjälpa exempelvis säljkårer att använda LinkedIn på ett effektivt sätt. Du når mig på min LinkedIn-profil på: https://www.linkedin.com/in/erikekholm

Photo credit: gaelx via Visual Hunt / CC BY-SA

  • CEO

Jag brinner för content marketing och vad det kan göra för våra kunder - speciellt inom B2B-marknadsföring. Sedan är det även grymt spännande att få använda de senaste trenderna och teknikerna för att ta fram verksamhetsnära applikationer och tjänster som löser våra kunders problem och behov. Det som jag tycker är roligast är att leverera till våra kunder och få höra att de är supernöjda och har fått mycket nytta av det vi gjort. Den känslan strävar vi efter vid varje leverans. 0705-53 21 32 | erik.ekholm@skapa.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *