2008 är året då små, lätta men ändå kraftfulla datorer på allvar tar marknadsandelar från mer traditionella laptops. Lågt pris och prestanda för grundläggande arbete och nöje gör att fler överväger att skaffa en mini-laptop, i alla fall som komplement.
För ett par år sedan presenterade Microsoft ihop med flera hårdvaruleverantörer konceptet Origami och ur detta samarbete kom en handfull UMPC, ultra mobile pc. Det blev aldrig någon stor hit. Framförallt inte i Sverige. De flesta maskinerna körde med ett tablet-operativsystem och det fanns, och finns fortfarande inte 100%-igt stöd för svenska i dessa versioner.
Nu kommer dock modeller som har storleken gemensamt med de tidiga umpc men formfaktorn är hämtad från konventionella bärbara datorer. Att de kör välkända operativsystem såsom linux, Windows XP och Windows Vista i några fall gör att de är gångbara även i vår del av världen.
Det finns flera leverantörer av dessa netbooks och Asus var tidigt ute med sin Eee som nu finns i flera olika versioner. I Sverige har vi hittills fått två varianter men fler är att vänta. Även Dell, MSI, Acer m.fl. har ute några riktigt intressanta modeller på marknaden.
Vad är det då som gör netbooken så attraktiv och vem lämpar den sig för?
Grunden i de flesta datorerna är en strömsnål processor som ger lång batteritid och samtidigt relativt hög prestanda. Intel Atom och Via C7 är de som är mest populära i nyare modeller. I nuläget finns det också modeller med tidigare processorgenerationer såsom Intels Celeron på marknaden. Vad som sedan kännetecknar en netbook är den lilla skärmen på max tio tum. Detta borgar för den mobilitet man förvänta sig av en mini-laptop. Ser man sedan på operativsystemet är det ofta ett resurssnålt alternativ som körs. Ofta någon linuxversion eller Windows XP som sagt. Ytterligare en trevlig sak som ger högre prestanda är att flera modeller finns att få med, om än små, SSD- (solid state disk) hårddiskar.
För den yrkesverksamme tycker jag denna typ av dator lämpar sig bra i flera scenarior. De tar i flera fall inte större plats än ett tjockt A5-block och med lång batteritid och prestanda nog för att utföra de flesta arbetsuppgifterna blir inte arbetet lidande trots att man är på resande fot. På kontoret är det tack vare sitt låga pris en perfekt komplementdator till den stationära arbetsstationen. Som mötesblock, meddelandecentral etc. kan man ta ett steg mot ökad digitalisering och centralisering av företagets uppgifter. Väl hemma och på fritiden klarar datorn lätt av att spela video i de nyaste formaten och med en hyffsat högupplöst skärm klarar den även vanligt surfande galant. En given och välkommen gäst på tåget, i soffan eller i sängen med andra ord ;).
Jag tycker att de tidigaste varianterna, främst ur Eee-serien var lite väl lågt specade. Framförallt med den lågupplösta skärmen på sju tum. Ser man dock på höstens kommande utbud med skärmar med högre upplösning på omkring nio tum och med allt snabbare Intel Atom-processorer ser jag inte varför tomten inte skulle komma med en netbook i år (eller varför inte tidigare…).